Štrasburský soud rozhodne o odškodnění za Jukos

20.09.2011
čtk

Bývalí akcionáři ropného koncernu Jukos se na ruském státu domáhají více než 98 miliard dolarů za „nezákonné vyvlastnění“. Ruské úřady totiž dodatečnými daňovými požadavky dovedly dříve prosperující koncern ke krachu v listopadu 2007. Evropský soud pro lidská práva má rozsudek oznámit dnes. Jde o nejvyšší sumu v celé historii soudu.

Podle žalobců ruské úřady porušily řadu ustanovení evropské úmluvy o lidských právech a předpojatě vypočítané daně, které zdvojnásobily daňové břemeno koncernu, byly neopodstatněné a nezákonné. Ruská strana namítala, že se Jukos dopouštěl kolosálních podvodů, a navíc ani není jasné, koho žalobci zastupují, když koncern neexistuje. Přesto soud žalobu předloni akceptoval. Jediné veřejné slyšení se uskutečnilo loni v březnu.

Rozhodnutí se očekávalo už poté, co koncem loňského roku moskevský soud odsoudil bývalého šéfa koncernu Michaila Chodorkovského a jeho spolupracovníka Platona Lebeděva k 14 letům vězení za údajné rozsáhlé zpronevěry. Odvolací soud trest o rok zmírnil.

Precedentem by prý mohl být spor Řecka s bývalým králem, který sice ve Štrasburku s žalobou o rodinné hrobky uspěl, ale miliardy dolarů se nedočkal; soud ponechal na Řecku, aby samo rozhodlo o výši kompenzace.

Experti nepočítají s rekordním odškodněním, ale případné rozhodnutí o výběrovém pronásledování Jukosu by prý mohlo mít zásadní význam pro vyznění dalšího sporu o bankrot koncernu, který se vede u haagské arbitráže o sumu odpovídající přibližně třetině ruského státního rozpočtu. Už proto dnešní verdikt nemusí být konečný – obě strany mají právo se odvolat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek