FT: Siemens vybral půl miliardy eur z francouzské banky

21.09.2011
čtk

Německý průmyslový konglomerát Siemens přesunul víc než půl miliardy eur z účtu u jedné velké francouzské banky na účet, který má u Evropské centrální banky (ECB). Podle listu Financial Times (FT) firma částku přesunula částečně kvůli obavám o finanční zdraví banky, kterou list nejmenoval, což svědčí o tom, že firmy hledají za současné dluhové krize útočiště. Siemens zprávu listu nepopřel, avšak odmítl důvody, které FT uvádí.

List se odvolává na zdroj obeznámený se situací, podle něhož se transakce odehrála asi před dvěma týdny. Druhým důvodem, proč Siemens převedl tak velkou částku, byla podle zdroje snaha využít vyššího úročení u ECB. Stejný zdroj řekl, že Siemens už takto v ECB zaparkoval od čtyř do šesti miliard eur. Většinu peněz má prý uložených na vkladech s týdenní výpovědní lhůtou.

Britskému listu se nepodařilo zjistit, o jakou francouzskou banku jde, zdroj z největší francouzské banky BNP Paribas ale sdělil, že jejich ústav to není. Podle zdroje agentury Reuters v Paříži jde o Société Générale, z které ale Siemens prý peníze odčerpal už v červenci. Transakce ale podle zdroje nijak nesouvisí s finančním zdravím banky.

Siemens vybral peníze (ze Société Générale) ještě před (červencovým) zveřejněním výsledků zátěžových zkoušek (evropských bank), řekl zdroj. Ten výběr byl z důvodů, které se vztahují k výkonnosti, nikoliv k otázkám kolem té francouzské banky, dodal.

Peníze byly podle zdroje u Société Générale uloženy v jednom investičním fondu. O jakou částku šlo zdroj nedokázal odpovědět. Société Générale se k článku ve Financial Times nechtěla vyjadřovat.

Siemens je jednou z mála firem, které disponují příslušnými licencemi, takže mohou peníze přímo vkládat na účty u ECB. Siemens má pro tyto účely speciální divizi, která se jmenuje Siemens Bank. Právě ta označila zprávu FT za fakticky vadnou, nic bližšího ale neuvedla. Mateřská společnost Siemens odmítla zprávu FT komentovat úplně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek