Barnier: Pomáhat bankám má soukromý sektor

22.09.2011
čtk

Pokud některé evropské banky budou potřebovat doplnit kapitál, Evropská komise bude upřednostňovat podporu od soukromého sektoru. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro list le Figaro komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Nevyloučil však, že některé evropské banky budou potřebovat státní pomoc.

Dny, kdy banky mohly být zachráněné z peněz daňových poplatníků, jsou za námi, řekl Barnier. Ale nemohu vyloučit, že některé banky budou potřebovat státní pomoc. Evropská komise je na takový scénář připravená a bude na to dohlížet.

Investoři v posledních měsících masivně prodávají akcie evropských bank kvůli obavám, zda finanční instituce budou schopné odolat případnému bankrotu Řecka a dalšímu ekonomickému poklesu. Mezinárodní měnový fond vyzval Evropu, aby přistoupila k rekapitalizaci svých bank. Evropští úředníci však zatím těmto výzvám odolávají.

MMF správně zdůrazňuje rizika druhé globální recese. Já však nesdílím jeho názor o potřebě kapitálu pro bankovní sektor, řekl Barnier na dotaz, zda je čas na rekapitalizaci bank. Zdůraznil, že zátěžovými testy evropských bank neprošlo v červenci devět bank a 16 jich prošlo jen těsně s tím, že budou potřebovat další kapitál. Komise však podle něj dá přednost navýšení kapitálu ze soukromých zdrojů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek