Požár Říma může zapálit Evropu


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 22. září 2011

Řím hoří a stárnoucí císař Silvio Berlusconi zatím pokračuje ve svých hrátkách. Tak komentuje Financial Times situaci v Itálii, která se podle prestižního deníku za pouhé tři měsíce stala ze země, jejíž hospodářské a rozpočtové neduhy jsou nepříjemné, ale řešitelné, ve stát jehož atrofující politický systém vážně ohrožuje přežití eurozóny.

V pondělí snížila ratingová agentura Standard & Poor’s hodnocení Itálie o jeden stupeň na A, k němuž připojila negativní výhled dalšího vývoje. Důvodem byly „oslabující vyhlídky ekonomického růstu a potíže „křehké vládnoucí koalice rozhodně reagovat na krizi.

Řecko je proti Itálii trpaslík

„Je to snížení ratingu pro EU a italské politiky, okomentovala krok agentury Sony Kapoor, ředitelka bruselského think-tanku Redefine. „Ostudné selhání lídrů EU řešit problémy nastolené Řeckem nepovzbudilo důvěru, že mnohem větší a urgentnější problémy, kterým čelí Itálie, budou řešeny lépe, dodala.

Ačkoliv byl pokles ratingu očekáván, zásadně prohlubuje marasmus, s kterým se eurozóny potýká. Itálie totiž ve srovnání s Řeckem hraje v úplně jiné lize. „Pokud si země této velikosti nemůže na trzích půjčovat za rozumnou cenu, což předpokládá úroky z desetiletých dluhopisů blíže 4 než 6 procentům, budoucnost Evropy je vskutku znepokojující, tvrdí Financial Times.

V poměru k HDP je italský dluh druhý nejvyšší v EU po řeckém – 120 procent HDP. Trh s italskými státními dluhopisy je ale nejobjemnější v Evropě a třetí nejrozsáhlejší na světě (po USA a Japonsku). Již nyní představuje 1911 miliard eur. A dále roste. Podle výpočtu Standard & Poor’s příští rok dosáhne italský dluh 122,4 procent HDP.

Bude stačit zásah ECB?

V červenci se Berlusconiho vláda zavázala k reformám kombinujícím omezení veřejných výdajů a strukturální opatření podporující hospodářský růst. Ty mohly podle Financial Times zemi zachránit před tím, aby se dostala do centra dluhové krize. Jenomže namísto nich politici trhům předvedli ostré rozepře, které poškodily důvěryhodnost země a způsobily strmý růst výnosů ze státních dluhopisů.

Náklady splácení italského dluhu v srpnu rostly i navzdory snaze Evropské centrální banky, která na sekundárních trzích nakupovala italské dluhopisy a snižovala tím jejich cenu. V pondělí výnosy desetiletých bondů dosáhly 5,59 procent, oproti 4,9 procentům v době zahájení nákupů a srpnovému vrcholu 6,4 procent.

Je „děsivé si představit, za jakou cenu by trhy obchodovaly italské dluhopisy, pokud by nezasáhla Evropská centrální banka, a to i přesto, že žádná ratingová agentura neoznačila Itálii za insolventní, vyjádřila se londýnská investiční skupina Mizuo International.

Ekonomové úspornému balíku nevěří

Itálii netíží jen dluh, ale i dlouhodobě nízký hospodářský růst. Standard & Poor’s tento týden o půl procentního bodu snížila odhad hospodářského růstu země na 0,7 procent HDP ročně do roku 2014. K ještě negativnějším vyhlídkám došla OECD, která Itálii předpovídá pád do recese.

Snahy italské vlády řešit závažné ekonomické problémy země experty nepřesvědčily. Mají pochyby, zda vláda balíček úspor ve výši 45,5 miliard eur dokáže implementovat. Podle odborníků navíc příliš velká část úsporného balíčku spočívá ve zvyšování daní namísto potřebných strukturálních reforem.

Za alarmujícím stavem země stojí mnoho viníků – právníci, notáři a další zájmové skupiny, které odmítají otevřít své profese konkurenci, šéfové odborů upřednostňující stávky před konstruktivní spoluprácí, zbohatlíci, kteří se stali experty ve vyhýbání se daním, o organizovaném zločinu ani nemluvě. Avšak hlavní břemeno viny leží podle Financial Times na „neronovském premiérovi Berlusconim a jeho středopravé koalici.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality