Socialisté v EP si poprvé v historii zvolí předsedu

22.09.2011
Euroskop

Socialisté a demokrati z Evropského parlamentu (EP) si v lednu zvolí nového předsedu. V rámci frakce se jedná o první opravdové volby, které možná navíc poruší předsednickou hegemonii Francouzů a Němců. Právě ti vedou většinu bloků v EP.

O křeslo předsedy Socialistů a demokratů se v lednu utkají Catherine Trumannová z Francie, Hannes Svoboda z Rakouska a Stephen Hughes z Velké Británie.

Jak potvrdil kandidát Swoboda, pro Socialisty je to historicky první skutečný boj o předsednické křeslo. Nikdy předtím jsme neměli výběr mezi kandidáty, řekl europoslanec. V minulosti o předsedovi rozhodovali šéfové politických stran, vysvětlil Swoboda někdejší praxi druhé největší frakce.

Jak píše portál EurActiv, momentálně je těžké předpovědět, zda vyhraje Trumannová, Swoboda, či Hughes. Předvolební manifesty všech tří kandidátů jsou si totiž co do obsahu nápadně podobné, zejména v otázkách stranické demokracie a transparentního rozhodování.

Vedení frakce často připadá kandidátovi některé z větších zemí EU v naději, že snáze ovlivní ostatní europoslance. Předsednictví všech tří největších skupin, tedy Lidovců, Socialistů i Zelených, si v současnosti drží Francouzi a Němci. To by se od příštího roku mohlo změnit; mimo francouzské kandidátky jsou letos zastoupeny i menší země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek