Přední státy EU si prosadily bilaterální energetické dohody

23.09.2011
Euroskop

Dvoustranné dohody mezi jednotlivými členskými státy a dodavateli energie ze třetích zemí představují chaos pro investory a nepořádek v zákoně, varoval včera Philip Lowe, ředitel generálního ředitelství (DG) Evropské komise pro energetiku.

Lowe reagoval na hlasování členských států, ve kterém většina z nich tento týden odmítla dovolit Evropské unii kontrolu svých energetických dohod se třetími zeměmi. Pravidla, která měla země donutit sdílet informace o plánovaných energetických smlouvách a postoupit Bruselu část pravomocí při jejich vyjednávání, navrhla Komise minulý měsíc.

Analytici plán Komise interpretují jako snahu zamezit výhodným bilaterálním smlouvám mezi velkými spotřebiteli zemního plynu, kterými jsou Německo a Itálie, a Ruskem, jako jeho hlavním evropským dodavatelem. Návrh komise bez výjimky podpořili všechny menší členské státy, zatímco pro ty velké jsou plynové dodávky otázkou vlastní suverenity, vysvětlil Lowe názorové rozdělení v unii.

Velké členské státy se sice shodly, že bilaterální energetické dohody musí být v souladu s pravidly vnitřního trhu, ale odmítly odhalit jejich detaily předem, řekl Lowe pro portál EurActiv. Nekoordinovaná energetická politika zemí EU má za následek zmatek ve vztahu k investorům i k právnímu řádu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek