FT: Eurozóna odmítá poslední 3 plány na přežití

26.09.2011
Euroskop

Neschopnost zastavit ekonomický pokles a nákaza Itálie změnily charakter krize eurozóny. Co začalo jako dluhový problém malých okrajových zemí nyní ohrožuje existenci eurozóny, píše v pravidelném komentáři Financial Times ekonom Wolfgang Münchau. Zároveň nabízí cesty ven, které však politici odmítají.

Na víkendovém setkání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se evropští politici dostali pod nevídaný tlak. Donutí je k činu? Ptá se Financial Times. Navrhuje přitom tři akce, které by podle něj mohly euro dostat z cesty do záhuby:

  • vznik eurobondu doprovázený minimální přijatelnou verzí fiskální unie
  • rozšíření programu nákupů dluhopisů prostřednictvím Evropské centrální banky (ECB)
  • posílení dočasného záchranného fondu EFSF, aby mohl získat více finančních prostředků než současných 440 miliard eur – například přetvoření v banku, která si bude půjčovat od ECB

Technické a právní provedení těchto kroků by bylo obtížné. Současná debata ale vázne na politické úrovni. „Žádný společný dluhopis, žádná monetizace dluhu, žádná záchranná půjčka, žádný rozpad měnové unie…. To jsou jen některé požadavky znějící z Německa i dalších zemí. Eurozóna dokonce stále ještě neratifikovala dohodu z 21. července, která by navýšila kapacity EFSF. Její schválení je nejisté v Helsinkách, Haagu nebo v Bratislavě.

Strategie v nedohlednu

Mezitím se dostal do krize i finanční systém, v kterém panuje vzájemná nedůvěra. To může poslat celou Evropu do recese, varuje Financial Times. Pokud vezmeme v úvahu ekonomické zpomalení, bankám může chybět kapitál až do výše 500 miliard eur, tvrdí Münchau.

Eurozóna bude muset podle Münchaua zajistit důležité finanční instituce. Nový evropský systém by kvůli tomu podle něj měl zahrnovat finanční dohled, mechanismus na řešení krizí a systém pojištění vkladů.

Záchrana eurozóny vyžaduje akci neodhadnutelných rozměrů. V nejbližších týdnech evropští politici budou muset rozhodnout o budoucnosti Řecka, rekapitalizaci bankovního sektoru a reformě EFSF. To vše v rámci jasně stanovené strategie záchrany měnového klubu.

Zdá se ale čím dál tím méně pravděpodobné, že i pokud by se Evropská rada opravdu dokázala na záchranné strategii shodnout, získá pro ni podporu ve členských státech, uzavírá pesimisticky Financial Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek