Německý právník žaluje Tricheta za nákup dluhopisů

26.09.2011
Euroskop

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet se bude možná muset za nákup dluhopisů periferních zemí eurozóny Evropskou centrální bankou zodpovídat před soudem. Podle německého deníku Die Welt proti němu podal německý ekonomický právník Markus C. Kerber stížnost k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Odvolává se při tom na proslov německého prezidenta Christiana Wullfa.

Kerbelova stížnost otevírá neprozkoumanou oblast. Dosud nikdy se nemusela Evropská centrální banka (ECB), a již vůbec ne její prezident, za své činy zodpovídat před soudem. Kerbel vyčítá ECB, že nerespektovala povinnost zajistit cenovou stabilitu a zůstat politicky nezávislá. ECB podle něj zdeformovala hospodářskou soutěž a tím i požadavek na otevřenou tržní ekonomiku podle článku 127 SFEU Lisabonské smlouvy.

Právník připomíná začátek finanční krize v roce 2008, kdy ECB přejala roli poskytování likvidity bankám. Kvůli tomu výrazně změkčila požadavky na jistiny, které banky na oplátku za úvěry u ECB ukládaly. Při propuknutí řecké krize šla banka ještě o krok dál, když v květnu 2010 rozhodla o zahájení programu nákupů státních dluhopisů na sekundárním trhu.

V osobním dopise Kerbel požádal spolkového prezidenta Christiana Wullfa, aby jeho stížnost podpořil. Wullf se již v srpnu na ekonomické konferenci v jihoněmeckém Lindau vyjádřil vůči akci ECB značně kriticky.

Považuji masivní nákupy dluhopisů jednotlivých států Evropskou centrální bankou za právně sporné, řekl Wulff v projevu. Prezident citoval článek smlouvy o EU, podle nějž má ECB zakázáno kupovat dluhopisy přímo od vlád. Takový zákaz dává smysl pouze tehdy, když se jej nebudou pokoušet obcházet nákupy na sekundárním trhu, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek