Proces s Tymošenkovou odročen na 11. října

30.09.2011
čtk

Proces s bývalou ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou obviněnou z překročení pravomocí při jednání o dodávkách ruského plynu v roce 2009 byl po pátečním slyšení odročen na 11. října. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na soudní zdroje.

Tymošenková je obviněna z toho, že podpisem smlouvy s Ruskem v roce 2009 překročila své premiérské pravomoci a souhlasem s údajně přemrštěnou cenou způsobila státu miliardové škody. Obžaloba pro ni žádá sedm let vězení a pokutu 1,5 miliardy hřiven (3,3 miliardy korun).

Expremiérka všechna obvinění odmítá. Svůj proces označila za klasický lynč, jehož se stala obětí. Obvinila prezidenta Viktora Janukovyče, že ji chce tímto způsobem odstranit z politické scény. Svůj případ dnes opakovaně před soudem označila za ostudu Ukrajiny.

Varovala, že její odsouzení bude znamenat konec evropských ambicí Ukrajiny. Rozsudek ukáže, zda Janukovyč chce skutečně začlenění Ukrajiny do Evropy, řekla Tymošenková, která je ve vězení od 5. srpna. To, co se tady děje, je jasný příklad diktatury na Ukrajině, zdůraznila a obvinila prokurátory, že jsou to katani, kteří dostali rozkaz lynčovat a mučit opoziční političku.

Obhájce vězněné ukrajinské expremiérky ve čtvrtek požádal kyjevský soud, aby obžalovanou v plném rozsahu zbavil obvinění, protože obžaloba je podle něho založena na domněnkách a nepodložených úvahách prokuratury, na polopravdách a zkreslených výrocích svědků. Obvinění postrádá věcnou oporu v důkazech a je nepodložené, řekl v obhajovací řeči.

Evropská unie v posledních dnech zesílila tlak na Kyjev a varovala ho, aby nezneužíval soudů k politické likvidaci opozice. Asociační dohodu s Ukrajinou podmínila ukončením procesu při respektování demokratických principů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek