Eurozónu čeká další klíčová schůzka kvůli krizi

03.10.2011
čtk

Eurozónu dnes čeká další klíčová schůzka pro budoucnost společné evropské měny. Ministři financí tohoto sedmnáctičlenného bloku, který se kvůli dluhové krizi potýká s vážnými problémy, budou řešit situaci kolem Řecka. Jednat budou i o otázce záchranného fondu eurozóny a reforem, které je nezbytné kvůli dopadům krize přijmout či alespoň do budoucna zvážit.

Eurozóna se už 21. července dohodla na druhém záchranném balíku pro Řecko a také na navýšení pravomocí pro svůj záchranný fond EFSF. U něj by měla reálná úvěrová kapacita stoupnout na 440 miliard eur, což obnáší potřebu garancí ve výši 780 miliard eur. Navíc by se měly zvýšit i jeho pravomoci.

Změny EFSF nyní procházejí ratifikací v jednotlivých členských zemích eurozóny, přičemž v tomto týdnu zdolaly jednu z potenciálních velkých překážek – Německo. V něm nakonec u zákonodárců bez potíží prošly, ač ještě před časem to tak jasné nebylo.

Eurozóna čeká na Slovensko

Hlavní překážkou k dokončení se tak nyní zdá být Slovensko, kde se jedna z koaličních stran staví proti navýšení pravomocí fondu. Slováci chtějí změny ratifikovat až jako poslední z bloku. Navíc se objevují spekulace, že by z Bratislavy mohly přijít i nějaké dodatečné podmínky. Dá se pro to čekat, že se slovenský ministr Ivan Mikloš ocitne pod tlakem kolegů.

V poslední době se také začalo hovořit o tom, zda by se neměl záchranný fond ještě navýšit. Je možné, že i o tomto se budou ministři přinejmenším v kuloárech bavit.

Po takovém kroku volají někteří mezinárodní partneři Evropy i finanční trhy. Je to jedna z možností, která by prý mohla přispět k zastavení šíření dluhové krize z Řecka do dalších zemí bloku. Nechuť k takovému kroku ale zaznívá hlasitě například z Německa.

Dostane Řecko další peníze?

Za potíže eura může do značné míry Řecko, které jako první z eurozóny muselo přispěchat za partnery s žádostí o pomoc. Nyní mu jsou postupně uvolňovány peníze z prvního záchranného balíku z loňského roku ve výši 110 miliard eur. Problém je ale v tom, zda bude Řecko schopné dostát svým slibům, které výměnou za příslib peněz dalo. I o tomto se budou ministři určitě bavit.

Do Atén se tento týden vrátil tým složený ze zástupců Evropské centrální banky, Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise, který by měl rozhodnout, zda by dluhy stižená země měla získat další část peněz.

Jde o osm miliard eur, které Řecko naléhavě potřebuje během tohoto měsíce. Zpráva inspektorů o plnění řeckých slibů, která je podmínkou k případnému uvolnění peněz, ale zřejmě do zasedání nebude, nebo nebude dostatek času ji prostudovat a zvážit další kroky. Z eurozóny už ale jasně zaznělo, že je připravena se sejít či spojit nějak pomocí moderních technologií na mimořádné zasedání tak, aby peníze pro Řecko případně odsouhlasila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek