Fico klade slovenské vládě podmínky za schválení eurovalu

03.10.2011
čtk

Šéf slovenské opozice a předseda strany Směr-SD Robert Fico v nedělní televizní debatě zvýšil tlak na vládní koalici, aby ve svých řadách našla svou vlastní většinu pro schválení zvýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF). Fico připustil, že fond v případě, že se na něm nedohodne koalice, sice projde díky podpoře opozice, ale z takové situace by podle něj měla vláda vyvodit politické důsledky. Zmínil změny v kabinetu Ivety Radičové nebo i předčasné volby.

Hlasování o zvýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny se ve slovenském parlamentě očekává do 14. října a je považováno za test, zda je současná koalice schopna dál vládnout. Záchranný fond přitom zatím odmítá podpořit koaliční strana Svoboda a solidarita (SaS).

Fico chce změny ve vládě nebo předčasné volby

Pokud se ukáže, že nejsou schopni vládnout a přijímat rozhodnutí tak vážného charakteru, euroval (záchranný fond) určitě bude díky našim hlasům, o tom nepochybujte, my jsme pro euroval. Ale není možné, aby tu byla vláda, která není schopna vládnout, prohlásil expremiér Fico.

Naznačil, že v případě opoziční podpory záchranného fondu eurozóny musejí nastat buď změny ve vládě, nebo předčasné parlamentní volby, přičemž Směr-SD dává přednost druhé možnosti. Hlavní opoziční stranu by nyní podle průzkumů volilo až 40 procent Slováků.

Současnou situaci, kdy koaliční SaS odmítá podpořit změny EFSF dohodnuté v červnu na celoevropské úrovni vypovídá podle Fica o tom, že ve slovenské vládní koalici jsou zcela nezodpovědní politici, kteří se ohlížejí jen na průzkumy preferencí stran.

Evropa čeká na slovenské rozhodnutí

Druhá nejchudší země eurozóny je nyní v centru pozornosti celé Evropy, protože patří mezi tři poslední státy, které mají opatření schválit. Výsledek hlasování ve slovenském parlamentu byl navíc dosud považován za nejistý.

Radičová v pátek prohlásila, že se o víkendu sejde s předsedou SaS Richardem Sulíkem. Takové jednání se však zatím neuskutečnilo a podle SaS není naplánováno ani na dnešek. V úterý mají o záchranném fondu eurozóny jednat lídři všech slovenských vládních stran.

Radičová v pátek na setkání s představiteli EU v Polsku označila záchranný fond eurozóny za provizorní řešení současné dluhové krize, ale zároveň vyjádřila přesvědčení, že jej slovenští poslanci schválí. Ratifikaci očekávám mezi 11. a 14. říjnem, řekla Radičová novinářům. Podle ní ale záchranný fond není jediným možným řešením dluhových problémů zemí platících eurem. Eurozóna prý potřebuje nová a přísná pravidla k odvrácení krizí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek