Exporadce Obamy: Eurozóna by se měla inspirovat v USA

04.10.2011
Euroskop

Američtí ekonomové se obávají, že krize eurozóny může zruinovat ekonomiku USA. Posledního setkání ministrů financí EU se proto účastnil i ministr financí USA Timothy Geithner. O tom, co Američané Evropě vyčítají a co od ní očekávají, mluvil v rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel Austan Goolsbee, bývalý ekonomický poradce amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Pokud se krize v eurozóně přesune do bankovního sektoru nebo dojde k masivnímu stahování vkladů jako v roce 2008, může to způsobit celosvětovou bouři ve finančních institucích. Musíme počítat i s tím, že Evropu by postihl výrazný hospodářský pokles. Kvůli němu by klesl i americký export, vysvětlil obavy USA Goolsbee. Celá Evropa podle něj příliš dlouho váhá, aby zabránila vzniku finanční krize.

Evropa podle Goolsbeeho musí provést plnohodnotné zátěžové testy bank, které budou spojeny s povinností doplnit kapitál velkých bank. Banky vlastní velké množství dluhopisů evropských států a z dluhové krize se tak snadno může stát krize bankovní. Jako vzor může podle Goolsbeeho Evropanům sloužit americká strategie v roce 2008.

Záchranný fond se 440 miliardami nestačí

Goolsbee přiznává, že USA podobně jako nyní Evropa stály v roce 2008 na pokraji propasti a ještě nyní se potýkají s následky bankovní krize. Obamovo poselství Evropanům podle něj zní, že Američané „byly ve stejné situaci a je mnohem lepší a levnější jednat dříve, než propukne panika. Kolapsu zabránila americká vláda právě pomocí zátěžových testů bank a kapitálovými injekcemi finančním ústavům.

Záchranný fond disponující 440 miliardami eur nebude podle amerického ekonoma k záchraně eurozóny stačit. Evropské vlády buď budou muset vynaložit finance na navýšení kapitálového polštáře bank, nebo budou muset poskytnout peníze Evropské centrální bance, aby nakupovala více státních dluhopisů na sekundárním trhu. Další stejně nepopulární možností jsou přímé půjčky slabým členům eurozóny.

Jižní státy eurozóny podle Goolsbeeho ztratily vznikem měnové unie možnost zvýšit svou konkurenceschopnost devalvací měny. Jedinou možností, jak snížit nerovnosti mezi zeměmi měnového klubu tak zůstal transfer peněz, tvrdí ekonom. Jinak by musely na Jihu výrazně klesnout mzdy, což však je těžko prosaditelné, dodává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek