Juncker zrušil tranši 8 miliard pro Řecko

04.10.2011
čtk

Řecko získá další část peněz ze záchranného balíku pro Řecko zřejmě až v listopadu. Vyplynulo to z nočního jednání ministrů financí zemí eurozóny. Dosud se předpokládalo, že k tomu dojde ještě v říjnu. Jde v pořadí o šestou tranši, jejíž výše má činit osm miliard eur.

Šef euroskupiny Jean-Claude Juncker dnes prohlásil, že plánovanou říjnovou schůzku eurozóny zrušil. Uskutečnit by se tak mohla až v listopadu.

Důvodem je skutečnost, že bude třeba vyčkat na zprávu takzvané trojky, tedy expertů z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Ti monitorují, zda a jak Atény dodržují podmínky, které si mezinárodní věřitelé dali výměnou za to, že Řekům dají půjčky.

Juncker také v reakci na dotaz novinářů podotkl, že je prý zástupci Atén ujistili, že Řecko bude schopno do té doby s financemi vydržet. V médiích se totiž objevovaly i zprávy, že pokud by další peníze ze záchranného balíku Atény do půlky října nedostaly, nemusely by mít dost peněz například platy státních zaměstnanců či penze.

Řecko nám řeklo, že fondy budou muset být zpřístupněny během druhého týdne listopadu, podotkl belgický ministr financí Didier Reynders.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek