ECB nabídne bankám další půjčky

07.10.2011
Euroskop

Uprostřed rostoucích obav z další dluhové krize představila Evropská centrální banka (ECB) nové bankovní půjčky. Podle portálu EU Observer mají zachránit kontinentální ekonomiku před paralýzou.

ECB bankám poskytne neomezené roční a 13-měsíční úvěry a k tomu nakoupí dluhopisy za zhruba 40 miliard eur. Ty budou kryté vládními úvěry i peněžními toky z hypoték, vysvětlil včera Jean-Claude Trichet na své poslední tiskové konferenci ve funkci prezidenta ECB.

Úrokové sazby banky jsou už 13 let neměnné. Navzdory známkám evropského hospodářského růstu a výzvám o mírnější monitoring inflace stagnují na hodnotě 1,5%. Trichet sdělil, že ačkoli členové řídící rady ECB o snížení sazeb jednají, zatím se neshodnou.

V nynější druhé polovině roku očekáváme mírný růst HDP v rámci eurozóny, uvedl prezident ECB a zároveň předpověděl i pokles celosvětové poptávky, pokles důvěry podniků a spotřebitelů i pokračující napětí na finančních trzích.

Krok ECB přichází ve chvíli, kdy se bankám chystají znovu pomoci i evropští představitelé. Jose Mauel Barroso včera uvedl, že Evropská komise připravuje plány rekapitalizace bank. Po posledních zátěžových testech se banky snaží o rekapitalizaci, řekl včera předseda Komise, ovšem bližší sumu neuvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek