Slovenská Svoboda a Solidarita euroval podpoří. Ale za ústupky

07.10.2011
čtk

Slovenská vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) zřejmě podpoří změny v záchranném fondu eurozóny EFSF, ačkoli to doposud odmítala. O poskytování financí pro konkrétní země by ale rozhodovala nově zřízená slovenská komise. Podle slovenských webů to dnes oznámil předseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. Liberálové rovněž požadují od koaličních partnerů, aby se postavili proti účasti Slovenska v novém fondu ESM, který má v roce 2013 nahradit EFSF.

Všech šest slovenských parlamentních stran zastoupených v komisi by podle Kollára mělo právo veta. Slovenský zástupce v EFSF Martin Bruncko by následně hlasoval v souladu s rozhodnutím komise. Slovensko by v případě takovéhoto řešení schválilo dohodnuté záruky v rámci EFSF, ale rovněž by kontrolovalo jejich možné vyplácení zadluženým zemím. (Záruky) se stávají závazkem až v okamžiku, kdy Slovensko podepíše ručitelské listiny, vysvětlil Kollár.

Proti jednomyslnému rozhodování komise se vzápětí ale postavil šéf vládních křesťanských demokratů Ján Figeľ. Ministr financí Ivan Mikloš SDKÚ-DS) návrh SaS na zřízení komise označil za výrazný posun, protože liberálové dosud zvýšení objemu EFSF odmítali. Reakce premiérky Ivety Radičové není známa, kvůli nemoci se nezúčastnila ani dnešního setkání předáků vládních stran.

Posílení pravomocí EFSF už schválily téměř všechny členské země eurozóny. Největší otazník visí právě nad Slovenskem. Slovenský parlament má o materiálu hlasovat jako poslední v eurozóně v úterý.

Sulík: Euroval 2 bez Slovenska

Zatímco ratifikace rozšíření pravomocí EFSF vyžaduje souhlas všech 17 členských zemí měnové unie, v případě hlasování o vzniku jeho nástupce ESM tomu podle SaS tak není. Strana uvedla, že Slovensko by tak ostatní státy v založení takzvaného eurovalu 2 neblokovalo.

Nejsilnější opoziční strana na Slovensku Směr-sociální demokracie (Směr-SD) podle středečního prohlášení svého šéfa Roberta Fica nepodpoří v prvním hlasování posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Materiál by sociální demokraté podpořili až v opakovaném hlasování sněmovny výměnou za rekonstrukci kabinetu nebo předčasné volby. Fico dnes navíc odmítl kompromisní návrh SaS, strana Směr-SD by své zástupce do komise podle něj nevyslala.

Celkový objem finančních garancí EFSF by měl stoupnout na 780 miliard eur (19 bilionů korun), což má fondu umožnit poskytovat půjčky zadluženým státům v původně zamýšleném objemu 440 miliard eur. Podíl Slovenska na zárukách by se tak zvýšil o tři čtvrtiny na 7,73 miliardy eur. Fond má také dostat nové pravomoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek