V Budapešti začne summit prezidentů V4

07.10.2011
čtk

Prezidenti Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky se dnes v Budapešti sejdou na summitu zemí visegrádské skupiny (V4). Hlavní jednání je čekají až v sobotu. Odpoledne společně vystoupí na konferenci o ekonomických příležitostech pro střední Evropu. Na programu mají také dvoustranné schůzky.

Setkání prezidentů V4 se konají jednou ročně. Poslední vrcholná schůzka byla loni v Karlových Varech. Dá se očekávat, že tématem nynější bude mimo jiné dluhová krize v eurozóně. Předsedové parlamentů V4 na schůzce v Praze v polovině září konstatovali, že by ekonomické problémy Evropské unie neměly ovlivnit snahu o vstup zemí západního Balkánu do EU. Vyzvali členské státy unie, aby dodržovaly pravidla vyplývající z přístupových smluv včetně maastrichtských kritérií a lisabonské smlouvy.

Integrace západního Balkánu je zásadní pro Maďarsko. Dlouhodobě ho prosazuje i Česká republika. Právě Česko nyní skupině visegrádských zemí předsedá. Čtyři středoevropské země se snaží ke svému vlivu v EU využít i toho, že sedmadvacítce nyní předsedá Polsko.

V sobotu čeká prezidenty zemí V4 plenární jednání, které se odehraje přímo na hradě Visegrádu, který dal uskupení středoevropských zemí jméno. Po politických rozhovorech hlavy států uvidí rytířský turnaj a summit uzavřou plavbou lodí zpět do Budapešti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek