Komise navrhuje pro Srbsko status kandidáta

12.10.2011
čtk

Srbsko a Černá Hora udělaly další krok ke členství v EU. Evropská komise navrhla udělit Srbsku status kandidátské země, což je nezbytné k zahájení přístupových jednání. V případě Černé hory doporučil Brusel zahájení přístupových jednání. Vše ještě musí jednomyslně schválit členské státy. Podle některých odhadů by se tak mohlo stát do prosince.

Cesta Srbska, které o členství požádalo v roce 2009, bude zřejmě ještě hodně dlouhá. Problém se dá čekat zejména kvůli napjatým vztahům s Kosovem, které se od něj v roce 2008 jednostranně odtrhlo a jehož nezávislost Bělehrad neuznává. Podmínkou k otevření rozhovorů s Bělehradem je pokrok v jednáních mezi oběma státy.

Rozhodnutí Bruselu v případě Srbska usnadnila spolupráce s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Srbsku se totiž v poslední době podařilo zadržet dva poslední vysoké činitele obžalované z válečných zločinů, po nichž ICTY pátral. Jde o bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče a někdejšího vůdce chorvatských Srbů Gorana Hadžiče.

Černá Hora už status kandidáta na členství nějakou dobu má a komise nyní navrhla, aby tato jednání začala. Přístupové rozhovory, v nichž se slaďuje právo dané země s unijním, mohou trvat řadu let, nicméně Podgorica už podle Bruselu splnila všechny podmínky nutné k zahájení rozhovorů.

U Bosny a Hercegoviny Komise konstatovala, že země v cestě do EU příliš nepokročila a nedoporučila pro ni žádnou novou iniciativu. Podobně se vyjádřila také k Albánii. V případě Makedonie, která je kandidátem již šest let, stále komplikuje zahájení přístupových jednání nevyřešený spor s Řeckem o název státu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek