Slovensko: Dohoda o předčasných volbách a eurovalu

12.10.2011
čtk

Slovenské strany vládní koalice a opozičního sociálnědemokratického Směru se dohodly na uspořádání předčasných parlamentních voleb 10. března 2012. Oznámil to předseda sociální demokracie, expremiér Robert Fico.

Schválení tohoto termínu parlamentními stranami podle Fica je předpokladem ke schválení větších pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF) ve slovenském parlamentu.

Strany dosavadní koalice SDKU, KDH a Most-Híd se dohodly se Směrem, jak schválit euroval, prohlásil Fico. Ve čtvrtek bude do parlamentu předložen vládní návrh na uspořádání předčasných voleb, které se uskuteční 10. března 2012. Ihned poté, jakmile bude tento návrh odhlasován, začne se jednat o přijetí eurovalu. Ve čtvrtek, nejpozději v pátek bude vše schváleno, dodal.

Do nových voleb zůstává ve funkci kabinet Ivety Radičové a Směr zůstává v opozici, poznamenal Fico.

Řešení za podpory Ficovy strany se považovalo za plán B již před úterním hlasování parlamentu, který nakonec rozšíření EFSF neschválil. Fico totiž již dříve prohlásil, že rozšíření EFSF podpoří, ale až po pádu vládní koalice, která sama nebyla schopna ve sněmovně rozšíření záchranného fondu prosadit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek