Konference o jaderné energetice ve střední Evropě

20.10.2011
Euroskop

Rozvoj jaderné energetiky ve střední Evropě a její vliv na vzájemné vztahy Německa, Polska a České republiky byl tématem konference „Common Borders, Common Matters“, kterou uspořádal Mezinárodní politologický ústav Masarykovy university.

Všechny tři státy jsou v postoji k jádru v odlišné situaci. V Německu došlo k rozhodnutí uzavřít jaderné elektrárny, v ČR má jaderná energetika stabilní podporu, zatímco Polsko s jadernou energetikou začíná a plánuje stavbu svého prvního bloku.

Podle polské pověřenkyně pro jadernou energetiku Hanny Trojanowské je rozhodnutí o zahájení jaderného programu, které padlo v roce 2009, nutností. Polsko potřebuje diverzifikovat své zdroje, které jsou z 90 procent založeny na uhelných elektrárnách. Podle energetické strategie by v roce 2030 měly v Polsku fungovat tři jaderné reaktory a pokrývat spotřebu energetického mixu z 16 procent.

1 milion elektromobilů?

Zástupce českého Ministerstva průmyslu a obchodu Roman Portužák vysvětloval záměry České republiky, která podle statistik Mezinárodní energetické agentury patří v rámci OECD k zemím s nejrychlejším nárůstem spotřeby energie za posledních 20 let. Česko počítá, že spotřeba nadále poroste.

Jedním z důvodů jsou i technologické novinky – například při scénáři 1 milionu elektromobilů v roce 2020, by šla pětina výroby elektřiny na pohon těchto aut. V roce 2050 by mohlo být na tuto technologii potřeba výkon atomové elektrárny o výkonu 1500 MW. Podle Portužáka je to pro srovnání 4500 větrných elektráren o výkonu 2 MW nebo velké množství slunečních elektráren, které zabírají velké množství půdy, což je v případě hustě zalidněné České republiky problém.

Portužák se dotknul i problémů přeshraničního přenosu elektrické energie. Upozornil, že českou přenosovou soustavu výrazně zatěžují německé větrné elektrárny a vrátil se do roku 2009, kdy se Česko přiblížilo tzv. black-outu.

Energeticky soběstačné Německo

Německý zástupce Jörg Ranau zdůraznil, že ochod od jádra je v Německu založen na demokratickém konsenzu. Poděkoval českému premiérovi Petru Nečasovi za jeho vyjádření, které německý krok respektuje. Podle Ranaua Německo podobně uznává cestu každého státu zvolit si svůj energetický mix. Německo má potenciál být energeticky soběstačné, což je i jeho cílem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek