FT: Navýšení EFSF pákovým efektem hrozí „katastrofou“

24.10.2011
Euroskop

S největší pravděpodobností euro nepřežije v současné podobě. Ne protože se lídři členských států nedohodnou, ale jako následek jejich rozhodnutí vyřešit dluhovou krizi finančním inženýrstvím se záchranným fondem EFSF, varuje v pravidelném komentáři Financial Times Wolfgang Münchau.

Využití pákového efektu láká politiky ze stejného důvodu, proč byly před propuknutím hypotéční krize v USA atraktivní rizikové hypotéky (tzv. subprime mortages). Z fondu EFSF by se stala pojišťovna státních dluhopisů, podobně jako během hypotéční bubliny speciální pojišťovny zajišťovaly toxické úvěrové produkty. Nakonec však způsobily mnohonásobné nabobtnání krize.

Fond EFSF by sloužil jako pojišťovna té části státních dluhopisů, která bude v případě restrukturalizace dluhů seškrtána jako první. Problém podle Münchau nastane, až držitelé pojištěných dluhopisů zjistí, že vlastní těžko ocenitelné cenné papíry. Nejistým faktorem je především možnost, že Francie ztratí nejlepší rating AAA. Automaticky by tím nejlepší rating ztratil i fond EFSF. Výnosy z jeho dluhopisů by vzrostly, hodnota jeho pojištění významně poklesla a celá konstrukce by mohla zkolabovat.

Pákový efekt zároveň masivně zvyšuje pravděpodobnost ztráty ratingu AAA států, které fond EFSF garantují. Pokud by dluhopisy ztratily třeba jen 20 procent hodnoty, EFSF a poskytovatelé jeho garancí by nesly celou ztrátu. Podle současných pravidel by ztratily jen 20 procent ceny dluhopisů.

Německo musí někde ustoupit

Technické triky nemohou fungovat z politického důvodu, tvrdí Münchau. Jestliže Německo bude pokračovat v odmítání navýšení garancí EFSF, monetizace dluhu prostřednictvím Evropské centrální banky i evropských dluhopisů, krize nutně vyústí v rozpad eurozóny. Každý z požadavků Berlína je opodstatněný. Ale dohromady vytváří pro eurozónu toxickou směs, píše Münchau.

Měnová unie podle komentátora Financial Times vyžaduje formální přenos části státní suverenity na evropskou úroveň, a to včetně takových pravomocí jako výběr určitých daní, uvalení regulací na některé produkty nebo pracovní a finanční trh a stanovování fiskálních pravidel pro členské státy.

Za normálních okolností s přenosem kompetencí evropští voliči souhlasit nebudou. V případě, že jedinou alternativou bude rozpad měnové unie, možná k tomu podle Münchaua kývnou. Prozatím je největším rizikem, že se v EU nenajde autorita, která by cestu z krize vedla. Nad rizikem katastrofického scénáře není možné zavírat oči. Použití pákového efektu takový scénář dělá mnohem pravděpodobnější, varuje Financial Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek