Evropské akcie kvůli řeckému referendu prudce klesly

02.11.2011
čtk

Západoevropské akcie v úterý utrpěly nejhlubší ztrátu za více než měsíc a jejich hlavní index FTSEurofirst 300 ztratil více než tři procenta. Akciové trhy v Evropě i jinde ve světě padaly kvůli rozhodnutí Řecka uspořádat referendum o přijetí druhého balíku finanční pomoci.

FTSEurofirst v závěru klesl o 3,44 procenta na 961,65 bodu. Smazal tím téměř polovinu celého říjnového zisku, který byl nejvyšším přírůstkem od července 2009. Ukazatel rozkolísanosti čili volatility na trhu vzrostl o 22 procent, nejvýrazněji od poloviny srpna, a objem obchodů na hlavních evropských burzách prudce vzrostl.

Řecké rozhodnutí potápí Itálii a akcie bank

Pondělní večerní oznámení, v němž řecký premiér Jorgose Papandreu sdělil záměr nechat o přijetí zahraniční pomoci hlasovat v referendu, silně zpochybnilo schůdnost plánu na řešení dluhové krize, který evropský summit přijal minulý týden, Krok Atén vyvolal strach z řeckého bankrotu a z rozšíření nákazy do větších ekonomik eura v čele s Itálií.

Z národních trhů nejvíce ztratil index italské burzy MIB, který se propadl o 6,8 procenta. Index frankfurtské burzy DAX klesl o pět procent, pařížský CAC o 5,2 procenta, španělský IBEX o 4,6 procenta a řecký ATX o pět procent. Ztráty mírnila londýnská burza, kde index FTSE 100 klesl jen o 2,2 procenta.

Propad vedly akcie bank, jejichž index klesl o 9,3 procenta, index pojišťoven spadl o 8,8 procenta. Nejvíce ztratily francouzské banky Société Générale, BNP Paribas a Crédit Agricole, jejichž kurzy se propadly o více než deset procent. Silné ztráty ale utrpěly všechny sektory.

Do lednového referenda potrvá napětí

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina Řeků se staví proti pomoci, respektive proti úsporným opatřením, jimiž je podmíněna. Řecké referendum přináší na trh těžko kvantifikovatelný stupeň nepředvídatelnost a rizika, řekl investiční manažer firmy RCM Andreas Utermann.

Pokud Řekové řeknou ‚ne‘, úplně to vykolejí všechny dosavadní snahy o záchranu. Jelikož se bude hlasovat až v lednu, můžeme zapomenout na tradiční růst akciových trhů před koncem roku, poznamenal podle agentury Reuters jeden z makléřů na pařížské burze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek