FT: Německý lék na krizi ožebračí eurozónu

02.11.2011
Euroskop

Podle Berlína mohou za krizi eurozóny špatné fiskální politiky. Za řešení krize proto považuje jejich nápravu a stanovení závazných pravidel. Tento pohled je chybný a jeho naplnění může ožebračit nejen občany dlužnických, ale i věřitelských zemí, tvrdí v úterním Financial Times ekonomický komentátor Martin Wolf.

„Věřitelské země se domnívají, že kdyby všechny státy byly věřiteli, nevznikla by krize, píše Wolf. „Protože ale nemůžeme obchodovat s Marsem, věřitelé jsou nerozlučně svázáni s dlužníky, oponuje rozšířenému názoru komentátor.

Tři z největších světových ekonomik – Čína, Německo a Japonsko vytváří obchodní přebytky, jinými slovy vyváží více zboží, než dováží. Výrobci z těchto zemí vyprodukují mnohem více, než domácí spotřebitelé mohou nakoupit. Tyto státy podle Wolfa padly do vlastní pasti, protože mohou vytvářet obchodní přebytky pouze do té doby, dokud je budou jiné státy na dluh nakupovat.

Jejich politici se tím dostávají do dvoustranného tlaku – buď budou vyhazovat peníze na pomoc dlužníkům, nebo musí přistoupit na přizpůsobení domácího hospodářství nižší poptávce. Trestáním rozhazovačných států totiž poškodí i vlastní občany. Navíc producenti z věřitelských zemí představují silnou lobby za poskytování úvěrů dlužnickým zemím.

Tři nedostatky německého receptu

Představa Německa, že krizi vyřeší přísnější kontrola fiskálních politik má podle Wolfa tři nedostatky – je chybná, maří vlastní záměry a povede k destabilizaci. Většina zemí byla postižena dluhovou krizí spíše vinou nezodpovědných privátních úvěrů než kvůli špatným fiskálním politikám. Souběžné úsilí všech zemí zpřísnit fiskální politiku povede k ožebračení všech, i věřitelů. A snaha vyřešit vnitřní nestabilitu eurozóny tím, že měnový klub začne vykazovat vnější obchodní přebytky, zhorší globální nerovnováhu, vypočítává nedostatky Financial Times.

V krátkodobé perspektivě mají věřitelé nad dlužníky navrch, protože mohou vyhrožovat zastavením přívodu financí. Avšak v dlouhodobém výhledu mohou vytvářet obchodní přebytky, pouze pokud jiné země budou ochotné a schopné udržovat deficity. „Je mnohem rozumnější uznat, že rozhazovačné státy se mohly nadměrně zadlužit je proto, že jim ti údajně obezřelí příliš mnoho půjčovali, píše Wolf. „Protože na vině jsou obě strany, budou se muset také obě strany dát do pořádku, dodává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek