EU se pře o daň z finančních transakcí, Češi jsou proti

08.11.2011
čtk

Evropská unie podle belgického ministra financí Didiera Reynderse potřebuje daň z finančních transakcí. Proti jejímu zavedení v EU se ale staví některé země včetně Česka. Pokud se tuto daň podle Reynderse nepodaří prosadit v celé „sedmadvacítce“, měla by jí zvážit alespoň eurozóna.

Reynders se k dani vyjádřil při příjezdu na dnešní zasedání s kolegy z EU, kteří se právě návrhy Evropské komise na zavedení této daně v EU budou zabývat. Kromě ČR ke kritikům těchto plánů patří třeba Británie, v níž sídlí řada významných finančních institucí.

Pokud to bude možné v Evropské unii, půjde o dobrý vývoj. Pokud ne, možná k tomu přistoupíme jen v eurozóně, podotkl Reynders podle agentury Reuters. Komise navrhla takovouto daň, aby začala platit v roce 2014. Když to nebude možné v roce 2014 v Evropské unii, potřebujeme tak učinit ve stejné míře v eurozóně, dodal.

Někteří vládní představitelé ale návrhy na zavedení daně z finančních transakcí kritizují mimo jiné kvůli tomu, že by náklady spjaté s jejím zavedením podle nich v konečném důsledku zaplatili obyčejní spotřebitelé. Pokud by navíc k takové dani přistoupila pouze EU a ne celý svět koordinovaně, pak by hrozilo, že se transakce přesunou jinam, dodávají s tím, že by to mohlo vést ke snížení konkurenceschopnosti Evropy.

Komise daň navrhla v rámci reakce na krizi. Podle Bruselu je nezbytné, aby i finanční sektor, který se podílel na vzniku krize, přispěl svým dílem k jejímu řešení. Komise opakovaně připomněla mohutné záchranné balíky, k nimž některé vlády kvůli pomoci bankám musely přistoupit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek