EU rozšířila sankce vůči syrskému režimu

14.11.2011
čtk

Evropská unie rozšířila sankce vůči Sýrii na další představitele tamního režimu, který pokračuje v represích vůči opozici a civilistům. Na seznam osob, které mají zakázáno cestovat do EU a jejichž finanční aktiva v unii jsou zmrazena, přibude podle diplomatů dalších 18 lidí.

Na rozšíření restrikcí se diplomaté už předběžně dohodli a během dne to potvrdili i ministři zahraničí na zasedání v Bruselu. Rozšířením sankcí, které se týkají i dovozu ropy, EU reaguje na nekončící násilnosti.

Protivládní nepokoje si od března podle OSN vyžádaly nejméně 3500 mrtvých. Evropská unie je stále hluboce znepokojena zhoršující se situací v Sýrii, uvedli šéfové diplomacií v dnešním prohlášení. Ve světle pokračujících represí v Sýrii se dnes EU rozhodla uvalit nová restriktivní opatření proti režimu, dodali.

Jde o pozastavení výplat peněz z půjček dohodnutých s Evropskou investiční bankou (EIB) a o rozšíření seznamu lidí, kteří nemohou do EU cestovat a mají v ní zmrazeny finance. Konkrétní jména prohlášení neuvádí, ukážou se až v oficiálním věstníku EU zřejmě v úterý. Ani několik předchozích kol postupného zpřísňování restrikcí k ukončení represí v Sýrii nevedlo.

Liga arabských států (LAS) před několika dny rozhodla, že Sýrii vyloučí ze svých řad. LAS také hodlá zvážit, jak chránit syrské civilní obyvatelstvo. Na unijních seznamech je dosud 56 Syřanů, kteří se podíleli na represích. Unie také zmrazila finance 19 společnostem, které jsou na režim navázány. K nim nyní přibude dalších 18 lidí.

Mezi lety 1978 až 2010 EIB Sýrii schválila půjčky ve výši 1,7 miliardy eur (téměř 44 miliard korun), z toho většinu pro energetický průmysl. Pro roky 2007 až 2013 bylo pro země ve Středomoří, mezi nimi i pro Sýrii, vyčleněno 10,7 miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek