Třenice v PiS, Kaczyński vyloučil 16 poslanců

15.11.2011
čtk

Největší polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) expremiéra Jaroslawa Kaczyńského vyloučila 16 svých poslanců. Skončila tak povolební vnitrostranická bitva. Vyloučení poslanci založili vlastní parlamentní frakci Solidární Polsko. PiS získal v říjnových volbách do Sejmu 157 mandátů z celkem 460.

Mluvčí PiS Adam Hofman prohlásil, že kdo se do pátku vrátí do řad frakce PiS, na toho se vyloučení nebude vztahovat. Informovala o tom agentura DPA. Je to ubohý pokus rozbít naši solidaritu, řekl k tomu televizi TVN 24 jeden z vyloučených poslanců Andrzej Dera. Odsoudil také špatný styl vedení PiS, které se s odpadlíky ani nepokusilo přímo vyjednávat, ale rovnou trestalo.

V této situaci nám nezbývá nic jiného, než vybudovat novou stranu pravého středu, prohlásil parlamentní šéf odpadlíků Arkadiusz Mularczyk. Šestnáct osamostatňujících se poslanců vytýká straně, že se stává formací funkcionářů a nehájí hodnoty PiS, na nichž strana vznikla.

Počátkem listopadu PiS vyloučila svého místopředsedu a europoslance Zbigniewa Ziobra, který byl jednou z nejvýraznějších tváří strany. Spolu s ním museli PiS opustit také dva další europoslanci. Ziobro v různých rozhovorech volal po demokratizaci strany, které tvrdou rukou vládne bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński, nebo po debatě o říjnové volební porážce, jež pro PiS byla už šestou v řadě. Trojice otevřeně nespokojených europoslanců oficiálně tvrdila, že chce změny ve straně a ne její rozkol.

Veškeré dosavadní pokusy někdejších rebelů v PiS o samostatnou politickou existenci mimo tuto stranu skončily nezdarem. Příkladem toho je osud uskupení Polsko je nejdůležitější (PJN). V letošních říjnových volbách skončilo hluboko pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do parlamentu a nezískalo ani tolik hlasů, aby získalo dotace od státu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek