Německá CDU šlape na plyn s evropskou integrací


Daniel Kaiser, Lidové noviny, 16. listopadu 2011

Eurozóna se zase třásla v kolenou, to když včera Italové zjistili, že i po výměně premiéra jim trhy nevěří a za jejich dluhopisy žádají „dlouhodobě neudržitelný“ úrok sedm procent. V tomto napjatém ovzduší včera skončil sjezd německé Křesťanskodemokratické unie, nejdůležitější strany nejdůležitější země Evropy.

Hlavní zpráva z Lipska zní: CDU se rozhodla řešit krizi eurozóny útěkem vpřed. Velká většina delegátů kancléřce Merkelové a ministrovi financí Schäublemu schválila jejich evropskou politiku, která – zhruba řečeno – sestává ze dvou kroků: I. další posun v politickém sjednocování eurozóny, hlavně co se „klíčových oblastí politiky týká. II. zavedení rozpočtového protektorátu („EU-Sparkommissar) nad hříšnými členy eurozóny, kteří jsou odkázáni na pomoc zbytku. Pokud ale – a teď pozor – hříšníci trvale odmítnou spolupracovat, bude jim dovoleno z eurozóny vystoupit do té části Evropské unie, v níž se neplatí eurem.

Kromě toho CDU žádá zavést daň z finančních transakcí, a nepůjdeli to v celé EU, tak určitě alespoň v eurozóně. A kromě toho šéf poslanecké frakce křesťanských demokratů v Bundestagu docela ostře zaútočil na Brity, kteří dávají eurozóně rady zvenčí.

Co z toho plyne pro nás? Že strana kancléřky Merkelové po několikaměsíčním váhání brzy začne tlačit na víc integrace podle německého vzoru. Český politický establishment, a především TOP 09 se svým ministrem zahraničí, si takové vyhrocení v EU už kvůli koaličnímu míru nepřeje. Ale z toho, co znělo z Lipska, se při troše pozornosti dá vyslyšet důležitá věc: jakkoliv Berlín bude chtít uniformnější, němečtější Unii, u zdráhajících se států je s volnější slupkou kolem eurozóny, jaká existuje už teď, v zásadě smířen.

Autor: Daniel Kaiser, Lidové noviny

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality