Komise navrhne 3 varianty eurobondů

22.11.2011
Euroskop

Vznik společného evropského dluhopisu může být podle zelené knihy, jež Evropská komise představí ve středu, nejlepším řešením pro politiky, kteří usilují o stabilnější trh s dluhopisy. V dokumentu, který získal britský deník Financial Times, navrhuje bruselská exekutiva tři varianty eurobondu.

Studie Evropské komise tvrdí, že společný evropský dluhopis by zajistil, aby všechny státy platící eurem mohly financovat své potřeby. Navíc by podle Bruselu vytvořil rozsáhlý trh, který by mohl konkurovat trhu s americkými dluhopisy.

Tři varianty eurobondů zahrnují:

  • Nový eurobond plně nahradí národní dluhopisy. To by vyžadovalo výraznou změnu evropských smluv, což by značně oddálilo jeho zavedení.
  • Schéma, v jehož rámci by každý člen eurozóny nabídl limitované garance za nové dluhopisy, ale současně by si podržel dosavadní národní dluhopisy. Nevzniklo by tím sdílené riziko a nebyly by nutné úpravy evropských smluv.
  • Kompromisní řešení navrhuje, aby eurobondy vydávala eurozóna, avšak státy vytvářející příliš vysoké zadlužení by byly nuceny vrátit se knárodním dluhopisům. Tato varianta opět vyžaduje změnu smluv.

Návrh Komise se s největší pravděpodobností setká s tvrdou opozicí z Německa. Největší stát eurozóny se obává, že eurobond by slabým státům eurozóny umožnil bezpracně využívat německý vynikající rating.

Předseda Komise José Manuel Barroso na pondělním vystoupení v Bruselu uklidňoval obavy Německa a dalších států. Upozornil, že eurobondy budou moci vzniknout, pouze pokud eurozóna svolí k přísnější disciplíně a větší konvergenci.

Společně s návrhem na vznik evropského dluhopisu Komise představí i balíček opatření k posílení fiskálního dohledu nad zeměmi platícími eurem. „Potřebujeme více disciplíny v eurozóně, protože současná situace byla způsobena jejím nedostatkem. Vlády nerespektovaly závazky vyplývající z Paktu stability a růstu, řekl Barroso.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek