Arcibiskup Duka: Klaus v Evropě nahrazuje de Gaullův hlas

24.11.2011
čtk

Evropská unie se vzdálila od ideálů otců zakladatelů evropského sjednocení. Řekl to pražský arcibiskup Dominik Duka, podle kterého by sedmadvacítka neměla být jen ekonomickým projektem. Arcibiskup svůj postoj k unii vysvětlil po křtu knihy prezidenta Václava Klause Evropská integrace bez iluzí.

Církev se nevyhraňuje přímo proti Evropské unii, ale musí se vyhranit a vyhraňuje se proti určitým politickým tendencím, které tato unie v posledních deseti letech představuje, řekl Duka.

EU jde proti ideji svých otců

Dodal, že ideály otců Evropy, kteří po válce přišli s myšlenkou evropského sjednocení, jsou současnému směřování EU na hony vzdáleny. Evropská unie ztratila antropologii člověka, kterou hlásali a ke které se přihlásili její otcové, řekl arcibiskup, podle kterého dnešní unie stojí oproti ideji svých zakladatelů čistě na ekonomických zájmech.

Prezidentův pohled na EU se vrací k myšlenkám politiků, kteří stáli u zrodu evropské integrace a svým způsobem nahrazuje chybějící de Gaullův hlas, řekl pražský arcibiskup, který Klausův nejnovější příspěvek ke kritice EU četl.

Kniha pro mlčící většiny

Klausova nová kniha ostře kritizuje vývoj v Evropské unii. Podle prezidenta se unie nyní nachází v mezistavu, z něhož může zamířit jen k hlubší fiskální a politické unii, nebo se zásadně proměnit a odbourat vývoj posledního půlstoletí.

Podle Klause hájí další směřování EU pouze zájmová koalice, která je na EU existenčně závislá a snílci o sjednoceném lidstvu, kteří spolu s Karlem Marxem čekají na chvíli, kdy stát konečně odumře. Ambicí autora je, aby i mlčící většina pochopila, že prohlubování evropské integrace a vývoj EU v posledním půlstoletí byly chybou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek