Paříž a Berlín chtějí měnit smlouvu EU kvůli řízení eurozóny

24.11.2011
čtk

Francie a Německo chtějí upravit smlouvu o Evropské unii posílením řízení ekonomiky eurozóny. Po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s novým italským premiérem Mariem Montim to prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Návrh změn bude předloží obě země v nejbližších dnech. Podle agentury AP Sarkozy blíže neupřesnil, co by se ve smlouvě o EU mělo přesně změnit. Zdůraznil však, že návrh úprav bude připraven ještě před summitem představitelů států EU plánovaným na 9. prosince. Kancléřka Merkelová vyloučila že by se navrhované změny týkaly Evropské centrální banky a potvrdila, že i nadále zůstane nezávislá.

Francie se v minulosti stavěla k této úpravě smlouvy o EU zdrženlivě. Německo naopak změnu podporovalo s odůvodněním, že posílení řízení ekonomiky eurozóny zvýší důvěru trhů v době evropské dluhové krize. Merkelová, Sarkozy i Monti dnes zdůraznili, že jsou odhodláni zachránit společnou měnu. Chceme euro, chceme silné a stabilní euro… Uděláme cokoli, abychom ho ubránili, řekla kancléřka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek