Maďarsko chce volnější dohodu s MMF

25.11.2011
čtk

Maďarsko si chce s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodnout volnější podmínky pomoci, než na jaké přistoupilo na začátku finanční a hospodářské krize v roce 2008. Budapešť prý chce mít volnější ruce, ale zároveň ochranu před znehodnocením forintu a poklesem tržních cen dluhopisů. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s mezitím uvedla, že se změnou ratingu počká právě na to, až co si Maďaři s měnovým fondem dohodnou.

Maďarsko se loni s MMF rozešlo ve zlém, neboť politikům se zdálo, že dohodnuté podmínky pomoci jsou moc přísné. Zhruba rok země fungovala bez pomoci a kde mohla, improvizovala. Zavedla například neobvyklá opatření v bankovním sektoru, s kterým je teď na ostří nože. Výrazným zvýšením daní a vynucenými úroky mimo realitu chtěla snížit schodek rozpočtu, pomoci lidem a podpořit hospodářský růst.

Dosavadní kroky vlády ale jen poškodily pověst země, odehnaly investory a vedly k tomu, že ratingové agentury začaly upozorňovat na možné snížení úvěrového ratingu.

Minulý týden Budapešť znovu kontaktovala MMF a orgány Evropské unie, aby je požádala o pomoc. Dohnal ji k tomu vytrvalý pokles kurzu forintu, který se přiblížil historicky nejnižší úrovni z března 2009. Situaci zkomplikoval i postoj zmíněné agentury Standard & Poor’s, která varovala, že by Maďarsku mohla vzít rating v investičním pásmu. Agentura teď dá zemi prostor k jednání s MMF a o změně ratingu rozhodne do konce února příštího roku.

Finanční trhy jsou z vývoje v Maďarsku nervózní, k čemuž přispívá celkově napjatá situace v eurozóně a dopady na celý středoevropský region. Výnosy maďarských státních dluhopisů se splatností jeden rok dnes vzrostly na 7,07 procenta, a dostaly se tak nejvýše od jara 2009.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek