Paříž a Berlín chtějí novou smlouvu pro EU-17

28.11.2011
Euroskop

Německo a Francie zvažují radikální proměnu eurozóny pomocí mezinárodní smlouvy mezi členy měnového klubu podobné tzv. schengenské smlouvě. Vyhnuly by se tím složitým jednáním o revizi zakládajících smluv, kterou musí ratifikovat všech 27 členů EU. Informuje o tom agentura Reuters.

Berlín usiloval o dohodu mezi všemi státy EU na změně Lisabonské smlouvy do konce roku 2012. Ta by umožnila přísněji trestat rozpočtové přestupky zemí platících eurem. Mimo jiné by mohl takový stát čelit řízení před Evropským soudním dvorem.

Během vyjednávání mezi politickými špičkami EU-27 vyšlo najevo, že rozsáhlé změny zakládajících smluv nebude možné v rámci celé sedmadvacítky prosadit. I pokud by se to kancléřce Merkelové podařilo, ratifikace změn by mohla trvat celé roky. Španělsko a Itálie přitom čelí urgentní hrozbě a finanční trhy vyžadují rychlou reakci.

Francouzští a němečtí úředníci proto hledají cestu, jak dosáhnout užší integrace EU-17 pomocí smlouvy pouze mezi členy měnové unie. „Cílem členských států měnové unie je vytvořit vlastní unii stability a soustředit se na ni, řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble v neděli v televizi ARD.

Podle zdrojů agentury Reuters Berlín a Paříž zvažují vznik separátní dohody mimo smluvní rámec EU mezi 8 až 10 zeměmi platícími eurem. Tato dohoda by se mohla k evropským zakládajícím smlouvám později připojit.

Vzorem dohody by mohla být tzv. pruemská konvence, známá jako Schengen III. Smlouvu mimo evropské smlouvy tehdy podepsalo 7 zemí. Později k ní přistoupily další členové i nečlenové EU. Druhou možností je podepsání francouzsko-německé dohody v souladu s elysejskou smlouvou z roku 1963, ke které by mohly přistoupit další státy eurozóny. Dohoda by měla vzniknout před evropským summitem 9. prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek