Co může být rozbuškou pádu eurozóny?

29.11.2011
Euroskop

Evropské měnové unii hrozí rozpad. Britský týdeník The Economist se zamýšlí nad tím, co může být jeho rozbuškou.

Nejpravděpodobnějším kandidátem na událost, která by odstartovala rozpad eurozóny, je neúspěšná aukce státních dluhopisů některé z problematických zemí platících eurem. Pokud by se dané zemi nepodařilo najít jiný zdroj financí, musela by vyhlásit bankrot a ten by způsobil šok evropskému bankovnímu systému.

Největší obavy vzbuzuje Itálie. Úroky z italských desetiletých dluhopisů již dosáhly 7,56 procent, experti přitom považují za kritickou 7procentní hranici. Při ní požádaly o záchranný úvěr Řecko, Irsko i Portugalsko. Řím musí do konce ledna refinancovat dluhopisy v hodnotě 33 miliard eur a v únoru za dalších 48 miliard eur.

S prodejem státních dluhopisů již má problémy i Německo. Neúspěšná aukce italských dluhopisů je tak čím dál tím pravděpodobnější. Oproti malým periferním zemím, které zachránil úvěr z dočasného fondu eurozóny EFSF, na záchranu Itálie by finance tohoto fondu nestačily.

Řecko i Portugalsko jsou riskantní

Dalším rizikem je nedosažení dohody mezi tzv. trojkou a řeckou vládou o naplňování podmínek záchranného úvěru. Riziko neshody posilují i blížící se parlamentní volby plánované na únor. Nálada veřejnosti je silně obrácená proti úsporným programům a nová vláda by mohla vyjít voličům vstříc.

Ekonomická situace se zhoršuje nejen v Itálii a v Řecku, ale i v další zemi, která již požádala o záchranný úvěr – v Portugalsku. V listopadu agentura Fitch snížila rating Portugalska na stupeň BB+ z dosavadního BBB- s výhledem negativním. Rating je tedy mimo investiční pásmo. Smrtící rána měnovému klubu může vzejít i z této jeho části.

Nebezpečí číhá ve finančním systému

Rozpad eurozóny by podobně jako krizi v roce 2008 mohl zahájit i pád velké banky. Krach Lehman Brothers v září 2008 ukázal naplno provázanost finančního systému a v příštích měsících musely státy zachraňovat další finanční ústavy nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě. Oproti roku 2008 však již evropské země nemají dostatek prostředků, aby si mohly dovolit vytvořit záchranný balík pro velké bankovní domy. Finanční krize by tak mohla být pro měnovou unii fatální.

Jako poslední jmenuje The Economist řetězovou reakci, kterou by rozpoutalo snížení ratingu Francie. Na druhém konci řetězce jmenuje run na banky v celé Evropě. Francouzské finanční ústavy jsou totiž silně exponovány v Itálii a dalších problematických zemích. Nákaza by se tak rychle šířila v celém finančním systému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek