EP schválil unijní rozpočet na příští rok

02.12.2011
čtk

Evropský parlament podle očekávání schválil rozpočet Evropské unie na příští rok. Výdaje počítají s platbami ve výši 129,1 miliardy eur. To představuje nárůst proti letošku o 1,86 procenta.

Schválení už bylo jen formalitou, protože na podobě rozpočtu se po debatách dohodly členské země s europoslanci už v půlce listopadu. Členské země ho pak schválily ve středu na zasedání ministrů financí, dnes to pak dokončili europoslanci.

Dosažený kompromis je úspornější, než co původně europoslanci požadovali. Chtěli totiž 133,1 miliardy eur. Na to ale nebyly země EU, z nichž mnohé nyní musejí kvůli dluhové krizi přistupovat k velmi tvrdým škrtům a ořezávání svých výdajů, ochotny přistoupit. Zvýšení o necelá dvě procenta odpovídá zhruba očekávané inflaci.

Vzhledem k úsporným opatřením v členských státech musíme prakticky zvažovat každé euro, řekl už po dosažení dohody v půlce listopadu zástupce polského ministerstva financí Jacek Dominik, který kompromis dojednával.

Rozpočet EU představuje méně než jedno procento hrubého domácího produktu členských zemí. Dvě třetiny rozpočtu financují státy podle výše svého HDP, zbylá třetina pochází z výběru daní a cel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek