MMF pomůže Maďarsku pouze za přísných podmínek

02.12.2011
Euroskop

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyhoví maďarské žádosti o pomoc s finančními obtížemi. Klade si však přísné podmínky. Fond nesplní přání Budapešti, aby získala preventivní dohodu, tedy jakýsi druh pojištění. Informuje o tom Financial Times.

V polovině listopadu maďarská vláda překvapivě prohlásila, že znovu začne jednat s Mezinárodním měnovým fondem, s kterým před pouhými 18 měsíci přerušila spolupráci. Následné snížení ratingu Maďarska do neinvestičního pásma agenturou Moody´s ukázalo, že Budapešť zahraniční pomoc nutně potřebuje.

Premiér Viktor Orbán zdůrazňuje, že Maďarsko požaduje pouze předběžnou ochranou dohodu, tzv. preventivní úvěrovou linku, podobnou například dohodě, kterou s MMF vyjednalo Polsko.

Zdroje Financial Times z MMF však tvrdí, že washingtonský fond je přesvědčen o nutnosti dohodnout s Budapeští plnou dohodu, tzv. „standby agreement. Finanční pomoc v rámci takové dohody je poskytována v jednotlivých tranších. Novou tranši fond uvolní, pouze pokud země úspěšně projde přezkumem prováděným jeho inspektory.

Budapešť nicméně trvá na tom, že neusiluje o záchranný úvěr. Země je podle ní v mnohem lepší ekonomické situaci, než byla v roce 2008, kdy socialistická vláda získala záchrannou půjčku od MMF a Evropské unie.

„Hospodářství je dnes v úplně jiném stavu. Máme pod kontrolou rozpočtový schodek, který tento rok nedosáhne ani 3 procent (HDP), řekl státní tajemník ministerstva financí Zoltan Csefalvay. „Snížili jsme veřejné zadlužení z 81 procent na 76-77 procent, rezervy centrální banky jsou dvojnásobné oproti roku 2008 a máme přebytek účtu platební bilance ve výši 2 procent HDP. Potřebujeme proto jen preventivní dohodu, vyjádřil se Csefalvay.

Nezávislí analytici potvrzují, že co se týče účtu platební bilance podporované proexportním průmyslovým sektorem, si Maďarsko vede dobře. Dodávají nicméně, že problémy eurozóny a nevyzpytatelná vládní politika vzbudily nedůvěru trhů.

Kvůli nedostatku důvěry investorů je potřeba přísná kontrola financování ze strany MMF a EU. „Maďarsko musí příští rok refinancovat asi 4,6 miliard eur zahraničního dluhu, a jestliže se podmínky zhorší, bude to téměř nemožné. Maďarsko potřebuje bezpečí vyplývající z půjčky od MMF, řekl ekonom Raiffeisen Bank Zoltan Torok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek