EU 27 se neshodla na změně Lisabonu, zvažuje se smlouva eurozóny

09.12.2011
čtk

Ani po mnoha hodinách jednání v noci na dnešek nezískali premiéři zemí Evropské unie podporu pro změnu základní smlouvy EU od všech členských států. Uvažuje se proto o smlouvě jen mezi členy eurozóny, ke které by se mohly v případě zájmu přidat i další země.

Ještě před půlnocí unikly z diplomatických zdrojů informace, že se lídři dohodli na zpřísnění rozpočtové disciplíny v eurozóně. Ta by se týkala především vyrovnanosti rozpočtů a zavedla automatické sankce pro rozpočtové hříšníky či zakotvení zlatých pravidel. Následné debaty však ztroskotaly na způsobu, jakým by se změny měly provést.

Britské veto zamítnuto

O změně základní unijní smlouvy se v Bruselu hovoří již delší dobu, s jejím otevřením by však musela souhlasit celá sedmadvacítka. Podle diplomatů se pro změny nepodařilo najít podporu hlavně kvůli Británii. Žádala totiž ústupky, které Němci a Francouzi nebyli ochotni dát. Premiér David Cameron usiloval zejména o právo veta při unijním rozhodování o finančních záležitostech. To jsme nemohli přijmout, komentoval Cameronův požadavek francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Nová smlouva pouze pro eurozónu?

Lídři se nyní baví o možnosti, že by se změny promítly do smlouvy jen mezi státy 17členné eurozóny, přičemž další země by se mohly připojit, pokud by chtěly. Podle zdroje agentury AFP by se na dohodě mohlo podílet i 25 států EU a Británie by mohla zůstat takřka osamocena. Česká republika, která v EU patří ke spojencům Britů, upřednostňuje řešení, na kterém by se podílela celá unie. Ke vznikající dohodě je ochotné se připojit i Dánsko. To je spolu s Británií mezi deseti unijními nečleny jediné, které má trvalou výjimku z eura. ČR se v přístupové smlouvě zavázala, že společnou evropskou měnu jednou přijme, žádný časový harmonogram ovšem stanoven není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek