Nečlenové eurozóny couvají z dohody

09.12.2011
čtk

Nová reformní smlouva, na jejímž vzniku se dnes velká část Evropské unie dohodla v rámci snahy o záchranu eura, by se nakonec mohla vztahovat jen na 17 zemí používajících euro jako platidlo. Další možností je naopak to, že by se nakonec mohli připojit všichni až na Brity, kteří jsou jediní striktně proti nové smlouvě.

Zbývajících devět nečlenských států eurozóny včetně České republiky bude podle informací od diplomatů i nejnovějšího návrhu závěrů dnešního summitu připojení ke nové smlouvě ještě zvažovat. Ještě v noci přitom šest z nich avizovalo vůli se zapojit.

Hlavy států či vlád Bulharska, Dánska, Lotyšska, Litvy, Polska a Rumunska naznačily zájem připojit se k procesu, uvádělo ještě prohlášení eurozóny přijaté nad ránem. Jenže nyní je podle diplomatů vše jinak. Šest zmíněných zemí se totiž rozhodlo, že o zapojení, které zmiňovaly, rozhodnou až po konzultacích s národními parlamenty.

Tuto obezřetnou pozici už v noci zastávala Česká republika a Švédsko.

Maďarsko pak mělo podobný odmítavý postoj jako Británie. Dopoledne ho nicméně zmírnilo, neboť uvedlo, že případné přistoupení k dohodě ještě zváží rovněž po debatě se zákonodárci.

Hlavy států či vlád Bulharska, České republiky, Dánska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska a Švédska naznačily možnost připojit se k tomuto procesu po konzultacích se svými parlamenty, píše se v novém návrhu závěrů, který má ČTK k dispozici.

Původní snaha většiny unijních hráčů před summitem byla prosadit reformy v zájmu utišení dluhové krize a zabránění pádu eura prostřednictvím změn v základní smlouvě o fungování unie. Kvůli odporu Británie, která požadovala ústupky týkající se rozhodování o finančních záležitostech, se ale nakonec většina unie rozhodla jít cestou mezivládní dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek