FT: Eurozóna zabránila infarktu, hrozí jí udušení

14.12.2011
Euroskop

Hlavní zahraniční komentátor Financial Times Gideon Rachman hodnotí výsledky summitu Evropské rady 8. a 9. prosince jako neuspokojivé. Trhy podle něj nyní čekají na reakci Evropské centrální banky.

„Neochota trhů i voličů řídit se velkolepými projevy vydávanými evropskými lídry na stále častějších krizových summitech narůstá, píše Rachman. Nesrozumitelné debaty o změně zakládajících smluv a hádky o britském postavení v EU jsou tématy summitů již celá desetiletí. V urgentní situaci, v jaké se nacházíme, však na ně není nejlepší čas, dodává.

Jedinou relevantní informací vycházející z debaty z minulého týdne, na kterou čekají investoři, je podle Rachmana to, jak bude reagovat Evropská centrální banka (ECB). Její nový šéf Mario Draghi požadoval vznik „fiskálního kompaktu jako podmínku pro razantnější akci ECB na podporu států eurozóny čelící krizi.

ECB pomůže bankám

Na zpřísnění fiskálních pravidel se státy eurozóny shodly, i když finální podoba nové „fiskální úmluvy bude známa až v březnu. Reakce ECB je ale stále nejistá.

Mario Draghi oficiálně odmítl výrazný nárůst intenzity nákupů španělských a italských dluhopisů. ECB ale slíbila poskytnout evropským bankám více likvidity za snadných podmínek. Na oplátku od nich budou politici pravděpodobně očekávat, že budou nakupovat státní dluhopisy, dodává Rachman.

Jenomže zatížit evropské banky jinak neprodejnými cennými papíry není udržitelným řešením. Může zachránit evropskou ekonomiku před infarktem. Jedinou alternativou k němu se ale stává pomalé udušení, varuje Rachman.

Úspory povedou k protestům

Fiskální kompakt zavazuje členské státy k přijetí tvrdých úsporných opatření, aniž by poskytl mechanismus pro převod peněz z prosperujících částí Unie do zemí, které jsou uvězněni ve stagnaci či dokonce recesi. Transferová unie je pro Němce stále zakázaným slovem.

Jedinou cestou pro jižní křídlo eurozóny zůstává vnitřní devalvace. Ta zahrnuje snižování mezd a penzí a zvyšování daní a nezaměstnanosti. Zhoršení ekonomické situace zajisté povede podle komentátora Financial Times k revoltě voličů. Za současných podmínek proto vyvstávají silné pochybnosti nad tím, zda dohoda z minulého týdne může fungovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek