ČR a Maďarsko jsou pro přísnější rozpočtová pravidla v EU

15.12.2011
Vláda ČR

Česko a Maďarsko podporují plánovanou mezivládní smlouvu, která ma posílit rozpočtovou odpovědnost unijních zemí. Primárně by se ale měla vztahovat na země eurozóny. Předsedové vlád Česka a Maďarska se na tom shodli na společném jednání v Budapešti.

Naše země mají zájem na stabilní a silné eurozóně. Česko jako malá, otevřená, proexportně orientovaná ekonomika je na vzájemném obchodu se státy eurozóny bytostně závislá, řekl na tiskové konferenci český premiér Nečas. Proto se obě země chtějí intenzivně účastnit jednání o nové mezivládní smlouvě, která by v budoucnu měla posílit koordinaci hospodářských politik a zlepšit fiskální disciplínu. Nečas a Orbán se shodli, že primárně by se nová pravidla měla vztahovat na členské země eurozóny a na nečlenské státy eurozóny až v okamžiku jejich měnové integrace.

Praha i Budapešť proti harmonizaci daní

O konkrétní podobě smlouvy se bude teprve jednat. To, co bychom ale například už teď mohli označit za překážku z pohledu našich zemí, jsou daňové harmonizace. Ty jsou pro nás těžko akceptovatelné, řekl Nečas. Chceme jednat v klidu a rozhodně nechceme, aby nás někdo nutil ke spěchu, doplnil Orbán. Za prospěšné by přitom oba považovali užší spolupráci zemí Visegrádské čtyřky, stejně jako tomu bylo při jednání o přiznání kandidátského statusu Srbsku. Limity spolupráce ale leží například v tom, že Slovensko již patří ke státům, kde se platí společnou evropskou měnou.

Spolupráce ČR a Maďarska poklesla

Oba premiéři na společném jednání podpořili také intenzivnější hospodářskou spolupráci, která je zhruba o pětinu nižší, než byla v roce 2008, tedy v době před hospodářskou krizí. Za prospěšnou označili dosavadní spolupráci v energetice, a to jak v úrovni nových zdrojů, tak přepravních kapacit. Česko a Maďarsko chtějí dál spolupracovat i v oblasti zbrojního průmyslu a výcviku pilotů na cvičných letounech L-39 Albatros a L-159 Alca. V odpoledních hodinách čeká předsedu vlády Petra Nečase setkání s předsedou Parlamentu Maďarské republiky László Kövérem a přijetí prezidentem Maďarské republiky Pálem Schmittem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek