Maroko žádá rybářské lodě z EU, aby opustily jeho vody

15.12.2011
čtk

Poslanci Evropského parlamentu včera zablokovali prodloužení smlouvy o rybolovu mezi EU a Marokem. To následně požádalo, aby evropské rybářské lodi opustily marocké vody, kde na základě smlouvy působily.

Nebude tolerována žádná rybářská činnost evropských lodí a všechny lodi působící v rámci této smlouvy o rybolovu jsou vyzvány k tomu, aby do dnešní půlnoci opustily národní (marocké) výsostné vody, uvedlo podle AFP marocké ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Ročnímu prodloužení smlouvy, která za kompenzaci 36,1 milionu eur (926,9 milionu Kč) umožňuje asi 120 evropským rybářským lodím působit v marockých vodách, daly státy takzvané sedmadvacítky zelenou 12. července.

Europoslanci ale prodloužení smlouvy zablokovali a požádali mimo jiné, aby byly více brány v potaz zájmy obyvatel Sahary. Pro prodloužení smlouvy se vyjádřilo 296 poslanců, 326 ale bylo proti a 58 se hlasování zdrželo.

Marocké ministerstvo zahraničí označilo dnešní hlasování za politováníhodný vývoj, který bude mít vážné důsledky pro další spolupráci mezi Marokem a EU v oblasti rybolovu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek