Medveděv přijel do Bruselu na summit EU-Rusko

15.12.2011
čtk

V Bruselu se dnes scházejí lídři Evropské unie a Ruska. Na summitu se bude jednat mimo jiné o bezvízovém styku, o dluhové krizi i o nedávných ruských parlamentních volbách. Kritici Kremlu tvrdí, že hlasování bylo provázeno rozsáhlými manipulacemi.

Rusko dlouhodobě usiluje o zrušení vízové povinnosti pro své občany, kteří jezdí do unijních zemí. Summit nerozhodne o tom, že by víza pro všechny Rusy padla. Bude nicméně jednat o možnosti dalšího uvolnění vízové povinnosti pro region kolem Kaliningradu, jenž je obklopen Polskem a Litvou, tedy státy EU. Diskutovat se bude i o tom, co všechno a kdy je třeba provést k úplnému zrušení víz pro všechny Rusy.

Vzhledem k vážné dluhové krizi, která sužuje eurozónu a celou EU a kvůli níž hrozí závažné dopady i světové ekonomice, se na summitu bude patrně jednat o tom, jak z krize ven a jak by k tomu případně mohlo přispět Rusko. To bude v Bruselu zastupovat prezident Dmitrij Medveděv. Za EU k jednacímu stolu zasednou unijní prezident Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Barroso.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek