Merkelová: EU je na nenávratné cestě k fiskální unii

15.12.2011
čtk

Evropská unie je na cestě k vytvoření fiskální unie a není z ní návratu. Prohlásila to ve středu kancléřka Angela Merkelová v německém parlamentu. Vyjádřila lítost nad tím, že se na bruselském summitu minulý týden k této cestě nepřipojila Velká Británie. I přesto Britové podle Merkelové zůstanou důležitými partnery v EU.

Kancléřka poslance seznámila se závěry summitu, na němž se část jeho účastníků dohodla na potřebě vytvořit reformní smlouvu, jež má zpřísnit rozpočtová pravidla pro členské státy a umožnit postihy za jejich nedodržování. Podle Merkelové je to důkaz, že o fiskální unii jen nemluvíme, ale že ji začínáme vytvářet.

Cesta k fiskální unii ve smyslu unie stability tím samozřejmě není ještě zdaleka u konce, ale bylo na ni vykročeno. A já se domnívám, že nenávratně, prohlásila Merkelová.

Připravenost podřídit se pravidlům nové smlouvy vyjádřilo na summitu všech 17 zemí eurozóny. Britský premiér David Cameron hned v Bruselu účast Londýna na projektu odmítl a ostatní členové sedmadvacítky včetně České republiky si vzali čas na rozmyšlenou, zda se k připravovanému dokumentu připojí.

Velmi lituji toho, že se Velká Británie spolu s námi na tuto cestu nevydala. Nepochybuji ale, že Velká Británie bude i v budoucnu důležitým partnerem v Evropské unii, poznamenala Merkelová, podle níž je vyřešení dluhové krize eurozóny i ve vlastním zájmu Londýna.

Prožíváme jednu z nejtěžších krizí Evropy, soudí kancléřka o současných problémech eurozóny. Jejich překonání podle ní potrvá roky. Věří nicméně, že z ní EU může vyjít silnější, než byla před ní.

Opozice však její slova zpochybnila. Šéf poslanecké frakce sociální demokracie (SPD) Frank-Walter Steinmeier označil cestu EU k fiskální unii za vzdušné zámky a připomněl, že nedůvěra na finančních trzích přetrvává a od účasti na smlouvě se odklánějí i další státy. Mezi ně Němci řadí také Česko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek