Ministři financí EU projednají půjčku pro MMF

19.12.2011
čtk

Ministři financí Evropské unie na dnešek svolali telekonferenci. Jejím prostřednictvím projednají návrh poskytnout bilaterální půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Zabývat se chtějí i podrobnostmi k Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), který má proti původním představám začít fungovat už od poloviny příštího roku a spolu s nynějším záchranným fondem EFSF přispět k řešení dluhové krize. Česká vláda zatím o půjčce pro MMF nerozhodla.

Eurozóna se 9. prosince dohodla na zpřísnění fiskální disciplíny. Znamená to, že členské země by měly mít strukturální rozpočet vyrovnaný či v přebytku. Pokud ne, mají nastoupit automatické sankce. Pravidla by výrazně omezila nové půjčky, snížila zadlužování, a jak doufají politici, obnovila důvěru trhu v udržitelnost veřejných financí.

Aby eurozóna rozptýlila obavy finančních trhů, zda má dost peněz na to, aby zabránila rozšíření krize na Itálii a Španělsko, rozhodla se o rok posunout start trvalého záchranného mechanismu. Takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který měl začít fungovat v polovině roku 2013, bude spuštěn už v polovině příštího roku. K dispozici bude mít asi 500 miliard eur (zhruba 12,7 bilionu Kč).

Lídři eurozóny už se také dohodli na tom, že poskytnou Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) bilaterální půjčky v objemu až 150 miliard eur (asi 3,8 bilionu Kč), aby měl fond dostatečnou kapacitu na boj s krizí. Dalších až 50 miliard eur (zhruba 1,3 bilionu Kč) by mohly poskytnout země mimo eurozónu, peníze možná uvolní i některé mimoevropské země.

Česko by na pomoc eurozóně mělo zablokovat pro MMF asi 90 miliard korun, vláda si před rozhodnutím o půjčce chce vyžádat další informace a analýzy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek