Maďarsko zvýšilo základní úrokovou sazbu na sedm procent

21.12.2011
čtk

Maďarská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o další polovinu procentního bodu. Sazba se tak vyšplhala na sedm procent, tedy na nejvyšší úroveň od října 2009. Banka se zpřísňováním měnové politiky snaží podpořit domácí měnu a zmírnit napětí na finančních trzích.

Zvýšení úroků bylo v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Zdálo se logické, že banka bude pokračovat ve zpřísňování měnové politiky, uvedl analytik Gyorgy Barta ze společnosti CIB Bank.

Centrální banka uvedla, že ke změně základní sazby přikročila kvůli zvýšeným hospodářským rizikům a nebezpečí růstu inflace. Dodala, že pokud se budou hospodářské a inflační vyhlídky nadále zhoršovat, bude možná zapotřebí další zvýšení úroků.

Rozhodnutí banky vyvolalo okamžitou kritiku ze strany maďarského ministerstva hospodářství, podle kterého zvýšení úrokových sazeb poškodí růst ekonomiky.

Nový zákon může omezit nezávislost centrální banky

Zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) minulý týden přerušili přípravná jednání o preventivní finanční pomoci pro Maďarsko, protože vláda neprokázala ochotu odložit zákon, který by mohl omezit nezávislost maďarské centrální banky. Ta dnes upozornila, že dosažení dohody s MMF je klíčové pro důvěru investorů v maďarskou ekonomiku.

Guvernér centrální banky András Simor uvedl, že vláda by se neměla snažit o rychlé schválení kontroverzního zákona parlamentem, protože takovýto postup by představoval hazardní hru s finanční stabilitou Maďarska. Očekává se, že oficiální jednání o preventivní pomoci začnou v lednu, napsala agentura Reuters.

Forint posiluje

Banka zvýšila základní sazbu o půl procentního bodu také minulý měsíc. Maďarský forint po dnešním kroku zpevnil vůči euru o více než procento. Jednotná evropská měna tak klesla pod psychologicky důležitou hranici 300 forintů. Zvýšení sazeb přispělo ke všeobecně pozitivní náladě na trhu, uvedl jeden z obchodníků. Dodal, že pokud Maďarsko dosáhne dohody s MMF, otevře se prostor k výraznějšímu posílení forintu.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude o úrokových sazbách rozhodovat ve středu, podle analytiků je ponechá beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, se od loňského května drží na historickém minimu 0,75 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek