Při poslední cestě na Hrad doprovodí exprezidenta Havla veřejnost

21.12.2011
čtk

Při poslední cestě na Hrad doprovodí zesnulého exprezidenta Václava Havla dnes veřejnost. Rodina pozvala lidi do smutečního průvodu, který začne v 08:00 od odsvěceného kostela svaté Anny. Tam se již včera přišly poklonit k rakvi prvního českého prezidenta tisíce lidí. Minutou ticha v úterý jeho památku uctili poslanci, na mimořádném zasedání vyslechli záznam jeho proslovu z 15. ledna 2003, kdy před sněmovnou promluvil naposledy ve funkci prezidenta. Zároveň finišují přípravy na páteční státní pohřeb, účast na něm již potvrdila řada hlav evropských států.

Na Hradě i jinde v Česku se podepisovaly kondolenční listiny, hořely svíčky a lidé přinášeli květiny. V kostelech po Česku si exprezidenta začali připomínat na zádušních mších věřící.

Smuteční průvod povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu. Rakev poveze nejprve pohřební automobil, za ním půjde Havlova rodina a přátelé. Pak se v organizace průvodu ujme armáda. S rakví půjde špalírem vojáků Havlova rodina a nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Václavem Klausem. Rakev bude tažena šestispřežím kladrubských vraníků na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa T. G. Masaryka. Následně bude vystavena ve Vladislavském sále, kde na smutečním shromáždění promluví prezident Václav Klaus. Od středečních 13:00 se bude moci do starobylé síně využívané k mimořádným státním událostem přijít poklonit bývalému prezidentovi veřejnost.

Přátelé někdejšího prezidenta ze zahraničí a zahraniční politici mu budou moct vyjádřit úctu při páteční zádušní mši, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Rozloučení v Chrámu svatého Víta bude jen pro tisícovku pozvaných hostů, po zádušní mši bude na Hradě společenské setkání. Účast už potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, dorazit by měla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem. Přijedou mimo jiné i nejvyšší představitelé Německa, Slovenska, Rakouska a Maďarska.

Vláda už v pondělí vyzvala obyvatele země, aby v tento den v poledne uctili Havlovu památku minutou ticha. Po tuto dobu se zastaví provoz pražské MHD. Na exprezidentovu počest také zazní 21 dělostřeleckých salv.

Kvůli státnímu smutku vyhlášenému vládou od středy do pátku ruší pořadatelé některé plánované hudební akce. Koncerty komornějšího rázu se většinou uskuteční, na některých protagonisté chystají pietní vzpomínku. Některá divadla zrušila plánovaná představení. Asociace sázkových her v hernách a casinech vyzvala provozovatele zařízení, aby omezili provoz, zastavili prodej alkoholu a v den pohřbu zavřeli mezi 08:00 a 18:00. Podle asociace zákon o loteriích provoz heren při státním smutku nezakazuje.

Pražští radní na svém dnešním jednání vyslovili čest Havlově památce. Praha se chce také zabývat tím, která ulice či prostranství by mohla nést jméno zesnulého exprezidenta.

První polistopadový prezident Havel zemřel ve věku 75 let v neděli na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek