Kypr objevil zásoby zemního plynu, těžbu komplikuje Turecko

29.12.2011
čtk

Kypr zjistil u svého jižního pobřeží zásoby zemního plynu v objemu 142 až 226 miliard metrů krychlových. To by zemi při dnešní spotřebě zajistilo v této oblasti soběstačnost na více než dvě století. Oznámil to včera kyperský prezident Demitris Christofias.

Kyperské ložisko je součástí Levantské pánve, kde se zásoby plynu odhadují na nejméně čtyřnásobek jihokyperského ložiska, sdělila americká firma Noble Energy, která v oblasti podniká průzkum. Objem zemního plynu v naší výhradní ekonomické zóně otevírá Kypru velké možnosti, které využijeme prozíravě ve službě veřejného zájmu, řekl prezident. Dodal, že o kyperská naleziště má zájem řada zahraničních investorů.

Nález ložisek je významný

Šéf Noble Energy Charles Davidson označil výsledek průzkumu v oblasti o rozloze přes 100 kilometrů čtverečních za významný. Pro nás a naše partnery je to pátý objev ložiska zemního plynu v celé Levantské pánvi a celkové hrubé zdroje těchto pěti nálezů se nyní odhadují na více než 33 bilionu krychlových stop (téměř bilion krychlových metrů), řekl Davidson. Přístup k nalezištím ropy a plynu však ztěžuje Turecko, které má ve vodách kolem Kypru vlastní plány na průzkum středomořské ropy.

Zdroje si nárokují i Turci

Ankara už v září vyzvala Kypr, aby ukončil spolupráci s Noble Energy, a poslala do zkoumané oblasti průzkumnou loď jištěnou válečnými plavidly. Turecko nechce, aby Kypr zahájil těžbu ropy. Argumentuje, že kyperští Řekové nemohou těžit přírodní zdroje, které patří celému ostrovu. Apelujeme na Turecko, aby prokázalo ducha míru a smíření a nepodnikalo žádné riskantní akty a provokace, řekl kyperský prezident Christofias na adresu Ankary.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek