Schäuble: Rozpad eurozóny teď nehrozí, situace se stabilizuje

30.12.2011
čtk

Situace v eurozóně se během příštích 12 měsíců stabilizuje. Řekl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble. V rozhovoru pro list Handelsblatt uvedl, že na základě informací, které má v současnosti k dispozici, může rozpad eurozóny vyloučit.

Věřím, že během příštích 12 měsíců se dostaneme tak daleko, že budeme mít nebezpečí nákazy (dluhovou krizí) pod kontrolou a eurozóna bude stabilizovaná, řekl Schäuble.

Šéfka MMF Christine Lagardeová ale uvedla, že Evropa by měla investorům objasnit, jak hodlá s krizí bojovat. Poslední summit neposkytl dostatek podrobností, řekla listu Journal du Dimanche. Pro Evropany by bylo užitečné, kdyby mluvili jedním hlasem a nabídli jasný harmonogram protikrizových opatření. Investoři na nej čekají, dodala Lagardeová.

Na nedávném protikrizovém summitu se představitelé Evropské unie dohodli na hlubší integraci eurozóny, na poskytnutí až 200 miliard eur (přes pět bilionů Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a na dřívějším zavedení Evropského stabilizačního mechanismu ESM.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek