Dánské předsednictví má zachránit euro a vyjednat rozpočet

02.01.2012
čtk

Uprostřed krize eurozóny převzalo včera Dánsko od Polska půlroční předsednictví EU. Stejně jako Varšava se i Kodaň bude muset soustředit především na řešení dluhové krize eurozóny. Za svůj hlavní cíl předsednictví stanovilo hospodářskou odpovědnost a podporu fiskální disciplíny.

Přestože se Dánové ve dvou referendech k euru odmítli připojit, prohlásila premiérka Helle Thorning-Schmidtová záchranu eura za svůj hlavní úkol.

Dánský most mezi eurozónou a ostatními

„Dánsko chce posílit euro v těžké době,“ citovala agentura DPA premiérku. Thorning-Schmidtová zastává svůj úřad teprve tři měsíce a je na rozdíl od většiny Dánů silně proevropsky orientovaná. Zkušenosti s unijní problematikou získávala hlavně jako poslankyně Evropského parlamentu v letech 1999 až 2005.

Dánský ministr pro evropské záležitosti Nicolai Wammen nedávno v Bruselu řekl, že Dánsko hodlá působit jako most mezi eurozónou a ostatními státy unie. Sama premiérka by do společenství také ráda zapojila euroskeptické Brity.

Kodaň je „bezpečná banka“

Dány také čeká rozhodující díl práce na jednání o rozpočtovém rámci EU pro období 2014 až 2020. Kromě rozdělení výdajů předpokládá spory o příjmovou stránku evropského rozpočtu. Bude se totiž jednat o zavedení kontroverzní daně z finančních transakcí, proti které se ostře staví zejména Británie.

Na znejistělých finančních trzích má Kodaň reputaci „bezpečné banky“, konstatuje DPA. Investoři hledající bezpečné investiční možnosti se při nákupu dánských půjček dokonce smiřují s mírnými reálnými ztrátami. Jako „odpůrce eura“ tak Dánsko při působení na kapitálovém trhu získává větší objem půjčených peněz, než svým věřitelům bude muset po očištění od inflace splatit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek