Španělské škrty veřejného sektoru mají vynést 15 miliard eur

06.01.2012
čtk

Nová španělská vláda se rozhodla zefektivnit veřejný sektor. Od jeho zmenšení si slibuje rychlejší snižování rozpočtového deficitu, který je vysoko nad úrovní maastrichtských kritérií. Kabinet hodlá pokračovat i ve výdajových škrtech předchozí vlády a nevyloučil, že je prohloubí.

Nová vlády premiéra Mariana Rajoye chce přesvědčit finanční trhy, že Španělsko má věrohodný plán, jak snížit vysokou zadluženost. Už minulý pátek kabinet schválil zvýšení daní a některé výdajové škrty, které mají přinést do státní pokladny téměř 15 miliard eur (skoro 389 miliard Kč).

Domácí voliči versus zahraniční investoři

Vicepremiérka Soraya Sáenzová k redukci státního aparátu uvedla, že ačkoli minulá vláda plánovala uzavřít 515 ze zhruba 4000 úřadů, ve skutečnosti ukončila činnost jen 70 z nich. Na úpravě velikosti státní správy se musí podílet ústřední vláda, regiony i samospráva, řekla Sáenzová, která je zároveň mluvčí vlády. Ještě v lednu by se měl kabinet sejít s šéfy veřejných institucí, aby s nimi plán probral.

Vláda premiéra Rajoye má před sebou nelehký úkol: na jedné straně musí naslouchat požadavkům voličů, na straně druhé uklidnit nervózní investory. Zájmy obou skupin se přitom rozcházejí. Zatímco investoři chtějí, aby Španělé škrtali, kde se dá, ti mnohdy řeší existenční problémy.

Vláda má obavy o spotřebitele

Nezaměstnanost už výrazně přesáhla 20 procent a je nejvyšší v celé eurozóně. Ekonomové se obávají, že další zvyšování daní situaci spotřebitelů dále zhorší a přispěje k prohloubení recese. V takovém případě bude složitější nastartovat růst poptávky. Lidé se přitom už teď špatně dostávají k úvěrům.

Nový kabinet minulý týden uvedl, že loňský rozpočtový deficit přesáhne šestiprocentní hranici stanovenou předchozí vládou. Ministr hospodářství Luis de Guindos však už v pondělí upozornil, že deficit bude možná vyšší než osm procent. Pro vládu by to znamenalo, že musí ušetřit dalších více než 20 miliard eur, chce-li dodržet plán snížení deficitu na 4,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Výhodou Španělska je, že zatím nemá vážné problémy se sociálními protesty, které jsou na denním pořádku například v Řecku. Pokud však vláda nebude schopna další škrty vysvětlit, mohlo by sociální nepokoje brzo řešit i Španělsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek