ECB má v bilanci více špatných dluhopisů, než se tušilo

09.01.2012
Euroskop

Evropská centrální banka (ECB) má ve své bilanci více dluhopisů problematických členů eurozóny než se doposud předpokládalo. Pokud státy zasažené dluhovou krizí postihne bankrot, hrozí ECB ztráty ve výši stovek miliard eur. Informuje o tom německý deník Die Welt.

Nový šéf ECB Mario Draghi se prezentuje jako zastánce finanční stability. Pokud se ale podíváme za vnější kulisy, zdá se, že ECB se vzdaluje svým zásadám. Rozsáhlý nákup státních dluhopisů ani pouštění likvidity do oběhu nejsou již žádným tabu, varuje Die Welt.

Evropská centrální banka oficiálně nakoupila státní dluhopisy v hodnotě 212 miliard eur, čímž značně pomohla financování států jako Řecko nebo Itálie. Ve skutečnosti však podle průzkumu Die Welt poskytla státům s rozpočtovými problémy mnohem více financí, a to prostřednictvím místních bank.

Banky ze států PIIGS dluží ECB 209 miliard eur

Banky ze států eurozóny postižených dluhovou krizí, tzv. PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko a Španělsko), si u ECB vypůjčily celkem 209 miliard eur. Výměnou za poskytnuté finance uložily v centrální bance zástavy často ve formě státních dluhopisů. Do bilance ECB se tím dostaly problematické státní dluhopisy v hodnotě přesahující 100 miliard eur.

Pokud státy postižené dluhovou krizí budou muset vyhlásit státní bankrot, přijde ECB o větší sumu, než vyplývá z množství státních dluhopisů, které nakoupila na sekundárním trhu. „Nakoupené státní dluhopisy nejsou hlavním rizikem pro ECB, říká Jörg Rocholl, ředitel ekonomické vysoké školy ESMT v Berlíně. „Větší nebezpečí číhá v pochybných zástavách, které ECB přijala jako garance, dodává.

Od října 2008 si banky masivně půjčují u ECB

Zatímco při nákupu státních dluhopisů frankfurtská banka váhá, rada ECB odložila při financování bank již dávno veškeré zábrany. Od října 2008 si mohou banky u ECB půjčovat neomezené množství hotovosti.

V zásadě proces funguje tímto způsobem: ECB zapůjčí bance finance za stanovenou úrokovou míru, v současnosti ve výši 1 procenta. Banka na oplátku u ECB uloží zástavu ve formě cenných papírů. Před propuknutím finanční krize ECB přijímala pouze takové zástavy, které ratingové agentury hodnotily jako bezrizikové. Nicméně postupně začala banka požadavky na zástavy postupně uvolňovat. Nyní hrozí, že její bilance bude zaplavena toxickými cennými papíry s pochybnou hodnotou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek