Schwarzenberg ve Spieglu pokáral Německo za přezíravost

09.01.2012
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel pokáral Německo za přezíravost při řešení krize eurozóny. Podle něj je přirozené, že menším státům EU se nelíbí, když se německá kancléřka a francouzský prezident domlouvají bez účasti ostatních zemí na dalším postupu.

Podle šéfa české diplomacie by němečtí zástupci měli být při jednáních o záchraně eura zdrženlivější. Člověk by neměl dávat sám sebe ostatním za příklad. Bohatý strýček, který vám pomohl a dává to okázale najevo, jde člověku dost na nervy, uvedl Schwarzenberg.

Merkelová a Sarkozy se dohadují sami

Na přímý dotaz však německou kancléřku pochválil. Paní Merkelová je tvrdá politička, která ví, kdy musí člověk počkat, než se soupeř sám znemožní. To je velké umění, které uznávám, poznamenal ministr. Zda má Merkelová představu o budoucnosti Evropy, prý ale netuší. Možná. Já osobně ji ale neznám, dodal. ´

Kancléřku naopak kritizoval za to, že řadu záležitostí řeší na bilaterálních schůzkách s francouzským prezidentem, na což jsou menší státy citlivé. Paní Merkelová a pan Sarkozy si spolu sednou, mluví o politice a pak ostatním prostě sdělí výsledek, postěžoval si ministr.

Nepotřebujeme společnou finanční politiku

Co se týče otázky fiskální integrace eurozóny, byl Schwarzenberg zdrženlivý. Musíme se oprostit od úzkoprsé Evropy. Potřebujeme společnou zahraniční politiku, společnou bezpečnostní politiku, společnou energetickou politiku. Společnou finanční politiku ale nepotřebujeme, řekl.

Schwarzenberg odmítl úvahy o dvourychlostní Evropě, které zesílily po prosincovém summitu EU. Já jsem proti Evropě dvou rychlostí. Každý, kdo kdy jel po dálnici, ví: pomalý jízdní pruh vede k výjezdu, varoval. Za hlavní viníky současných ekonomických potíží v EU označil politiky, kteří déle než deset let zadlužovali své země. To nemohlo fungovat do nekonečna, míní šéf diplomacie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek